prevarantica

Predstavila se kao djelatnica mirovinskog osiguranja i od žene u Krapini iskamčila više desetaka tisuća kuna

12.03.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Jučer, 11. ožujka 2021. godine, u Krapini je 63-godišnja hrvatska državljanka prijavila kako joj se nepoznata ženska osoba lažno predstavila kao djelatnica mirovinskog osiguranja i tijekom telefonskog razgovora od nje zatražila adresu stanovanja kako bi mogla doći do nje i izvršiti zamjenu starih novčanica

Prema policijskom izvještaju 63-godišnjakinja je nepoznatoj osobi dala svoje osobne podatke i adresu, uručila novčanice u cilju zamjene za nove, dok je nakon zaprimanja novčanica počiniteljica otišla u nepoznatom smjeru. 63-godišnjakinja time je oštećena za novčani iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Ovim putem policija podsjeća građane kako prevaranti gotovo svakodnevno mijenjaju načine na koje će iskoristiti povjerenje žrtava. U svojim prijevarama često telefonskim putem kontaktiraju osobe starije životne dobi  lažno se predstavljajući kao zaposlenici određenih državnih institucija, npr. mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, porezne uprave, policije, banaka, organizacija crvenog križa i dr., na koji način zadobiju njihovo povjerenje te najave svoj dolazak na njihovu adresu stanovanja radi potreba zamjene novčanih sredstava zbog nekih izmišljenih razloga kao što su stare novčanice, vještačenje novčanica ili slično, te ih taj način potaknu da im prilikom njihovog dolaska na adresu stanovanja u povjerenju predaju svoja novčana sredstava.   

Policijska uprava krapinsko-zagorska skreće pozornost građanima da nikako ne daju svoj novac nepoznatim osobama, pogotovo kada se putem telefona predstavljaju kao djelatnici neke institucije ili  najavljuju svoj dolazak telefonom. Državne institucije, banke i druge organizacije ne obavljaju zamjenu nevažećih  novčanica kune ili druge valute na način da njezini djelatnici posjećuju građane u njihovim domovima i mijenjaju novčanice.  

Osim zamjene novčanica u svojim prijevarama žrtvama se tijekom telefonskih kontakata predstavljaju i kao zaposlenici banaka koji najavljuju svoj dolazak na adresu stanovanja radi navodne zlouporabe bankovnih kartica žrtve, te potaknu žrtve da im predaju svoje bankovne kartice s pripadajućim PIN brojem, koje potom iskoriste za vlastitu financijsku dobit.   Građane savjetujemo da budu oprezni te da ne ustupaju bankovne kartice i osobne podatke drugim, nepoznatim i neovlaštenim osobama, kako bi izbjegli slične situacije.  

Policija apelira i na osobe koje brinu o svojim starijima da ih upozore na modalitete prijevara te da im daju jasne upute da nikome ne daju vlastita novčana sredstva, bankovne kartice ili osobe podatke na adresi stanovanja. Stoga pozivamo građane na oprez te da prijave policiji svaku takvu prijevaru ili pokušaj  prijevare na broj telefona 192. Ako vas ipak budete žrtva takvih prijevara pozovite policiju na 192, zapamtite ili zapišite što više detalja o osobama, zapišite registarsku oznaku automobila.