TKO ĆE VLADATI PANTOVČAKOM?

Predsjednikov ured Milanovićevom kumu

Bionic
Reading

Novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović objavit će u petak, dan nakon inauguracije, imena svojih savjetnika. Sasvim je sigurno da će predstojnik njegova ureda na Pantovčaku biti Joško Klisović, bivši šef kabineta ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović. Klisović je vjenčani kum predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, a sada radi u Atlantic grupi Emila Tedeschija, piše Slobodna Dalmacija

S Josipovićem će na Pantovčak, po svemu sudeći, i Zlatko Gareljić, kojemu je ponuđeno mjesto predsjednikova savjetnika za obranu.

Ovaj 51-godišnji Makaranin bivši je zamjenik ministra obrane iz mandata Joze Radoša i Željke Antunović, koji je zaposlen u SDP-u. Na lokalnim izborima bio je kandidat za makarskoga gradonačelnika, ali ga je porazio lokalni HDZ-ovac.

Pilsel će pisati predsjednikove govore

Josipovićeva glasnogovornica ostat će Danica Juričić-Spasović, dugogodišnja novinarka koja je vodila odnose s javnošću i tijekom Josipovićeve predizborne kampanje. Iz kampanje na Pantovčak će, prema neslužbenim informacijama, još jedan poznati novinar, Drago Pilsel

On bi trebao biti zadužen za pisanje Josipovićevih govora. Marko Rakar, vlasnik portala Pollitika.com, koji se u izborima brinuo o Josipovićevoj internetskoj kampanji, prema ovoj bi kadrovskoj križaljci došao na mjesto zamjenika predstojnika Ureda predsjednika.

Od postojećih Mesićevih savjetnika šanse da zadrži svoju poziciju ima Siniša Tatalović, aktualni savjetnik za pitanja političkog sustava. Spekulira se i o imenu Joška Pare na mjestu savjetnika za vanjsku politiku, no u krugu bliskome novom hrvatskom predsjedniku tvrde da definitivna odluka tko će ga savjetovati o vanjskoj politici još nije donesena.

'U igri su četiri imena, sa svima su pregovori još u tijeku. Nismo nikoga željeli dovesti u neugodnu situaciju, a sva imena objavit ćemo 19. veljače', poručuju Josipovićevi bliski suradnici.

Klisović: 'Nisam pogodovao supruzi'

Joško Klisović je prozivan da je s pozicije šefa Odjela analitike u MVP-u svojoj supruzi Sanji, sa zvanjem dipl. ing. tekstilne tehnologije, osigurao mjesto u hrvatskoj misiji pri EU-u u Bruxellesu. U isto vrijeme on je u Bruxellesu bio zamjenik šefa misije pri NATO-u. Klisović demantira da je riječ o bilo kakvome nepotizmu.

'Prije odlaska u Bruxelles moja je supruga radila godinu i pol dana u Ministarstvu europskih integracija. Posao je dobila na javnome natječaju. Uz to što je dipl. ing. tekstilne tehnologije, magistrirala je i ekonomiju. Zaposlena je u Upravi za fondove EU-a. Prošla je sve potrebne edukacije prema pravilima EU-a', navodi Klisović. 'U Bruxellesu je već bila jedna osoba koja je pokrivala fondove, ali je posla bilo previše. Kad su u MEI-ju čuli da idem u Bruxelles na mjesto zamjenika šefa misije pri NATO-u, odlučili su poslati moju suprugu u misiju pri EU-u na poslove vezane uz fondove. To im se dobro poklopilo pa su poslali još jednu osobu kako bi pojačali segment oko rada na EU fondovima.'