predsjednik ustavnog suda

Šeparović: Otvorene sjednice bile bi igrokaz za javnost, mi svi obučemo toge i raspravljamo, a sve je zapravo odlučeno

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2020 18:56
  • Objavljeno 14.09.2020 u 17:55
Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je sadašnji način izvještavanja javnosti o ustavnosudskim odlukama nazvao dobrom praksom, dok za sjednice koje su prije njihova mandata bile otvorene nazvao igrokazom za javnost.

Napuštajući Ustavni sud koji je iza zatvorenih vrata zaključio da su zakoni i epidemiološke odluke Stožera civilne zaštite u skladu s Ustavom, Šeparović je rekao da medije prema ustaljenoj praksi nisu zvali na sjednicu već su javnost osiguravali na drugi način.

Za troje preglasanih sudaca koji su tražili da sjednica o zakonitosti epidemioloških mjera bude javna rekao je da su legitimno postavili određena pitanja koja se u praski mogu promijeniti.

'Dosad se ta pitanja nisu postavljala, dosad smo radili na ovaj način, iako je bio izražen interes javnosti', kazao je Šeparović, dodavši kako nema zapreka da drugačije rade kad budu drugačije epidemiološke okolnosti.

Ustvrdio je kako nije bilo potrebe da današnja sjednica bude javna jer su sva pitanja koja su bila sporna razjašnjena, kao što nije bilo potrebe da na sjednici budu predstavnici Vlade, Stožera civilne zaštite i predlagatelja te da su s deset glasova za i tri protiv ocijenili da su stvari dovoljno razjašnjenje da se mogu donijeti odluke.

Predsjednik Ustavnog suda kazao je da medije ne bi pozvali na takve sjednice ni da je epidemiološka situacija bila povoljnija.

Javnost, kazao je, osiguravaju na način da objavljuju dnevne redove, zapisnike, priopćenja, sažetke odluka i kad se smatra da je nešto od interesa javnosti predsjednik održava konferenciju za novinare.

Šeparović smatra da je takva praksa dosad bila dobra, dok je za troje sudaca koje 'iznimno cijeni i s njima jako dobro surađuje' rekao da su oni prvi put ta pitanja pokrenuli. 'Ocijenimo li da treba nešto mijenjati u praski promijenit ćemo', ustvrdio je Šeparović.

Na novinarske napomene da su sjednice Ustavnog suda prije bile otvorene za javnost, kazao je da su sjednice takvog tipa bile predstave za javnost.

'Mi bi obukli toge, sve je bilo dogovoreno prije, izglasovano, onda bi se nas nekoliko dogovorilo - evo predsjednica će reći kratak uvod, a sudac izvjestitelj ili netko bi još nešto rekao, tko je za tko je protiv...', rekao je predsjednik Ustavnog suda.

No, kad je došao novi saziv, a on postao predsjednik suda jednoglasno su zaključili da ne žele predstave za javnost s togama nego ozbiljne rasprave na stručnim sastancima gdje se teme raspravljaju u detalje.

Današnja sjednica najviše vremena se odnosila na prvu točku oko prijedloga da bude javna, više od sata te velike rasprave nije ni bilo, odgovorio je novinarima.

Najavio je da će konferenciju za novinare održati najvjerojatnije idućega tjedna u četvrtak nakon što prođe rok od osam dana za izdvojena mišljenja koji počinje teći od sutra, a ističe u srijedu idućega tjedna.

Ustavni sud

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Ustavni sud je, kazao je Šeparović, danas ocijenio da su zakoni kojima su date ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite u ograničavanju temeljenih prava radi suzbijanja pandemije u skladu s Ustavom te da je najveći dio odluka stožera u skladu s Ustavom i zakonom.

Za jedinu ukinutu odluku Stožera o radu trgovina nedjeljom, koja više nije na snazi, rekao je da je utvrđeno da je imala legitiman cilj zaštite zdravlja, ali nije prošla test razmjernosti jer su ocijenili da nije bila nužna u tom trenutku.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!