PRVI DOJMOVI

Predsjednik Udruge ravnatelja zabrinut brojem zaraženih učenika i nastavnika, ministar Fuchs nada se da neće doći do inflacije ispričnica

07.09.2020 u 21:14

Bionic
Reading

Osam škola zbog zaraženosti djelatnika raditi će po mješovitom, B-modelu, ali i neke će 14 dana biti u nastavi na daljinu, javlja HRT. Zaraženih prosvjetnih djelatnika je 38, a u samoizolaciji ih je 149. Pozitivno je i 282 djece do 18 godina, dok ih je u samoizolaciji 2111

Nikica Mihaljević, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola, rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da ga ovi podaci svakako pomalo zabrinjavaju.

'Iako ne bih rekao možda da sam iznenađen s obzirom na to da prateći situaciju u zadnje vrijeme u Hrvatskoj imamo popriličan broj zaraženih', rekao je Mihaljević, koji je također ravnatelj OŠ dr. Ante Starčević u zagrebačkoj Dubravi.

Čestitao je svim ravnateljima na organizaciji i pripremi nove školske godine jer, kako je rekao, iz vlastitog primjera zna jako dobro što su prolazili.

'Nama su majstori, recimo, otišli iz škole u petak. Mi smo jučer popodne zadnje namještali školu', rekao je Mihaljević, dodavši da se to događalo u brojnim školama. Procijenio je da je današnji dan prošao jako dobro, što je, smatra, posljedica priprema.

Jesu li se učenici držali pravila, jesu li se ljubili i grlili?

'Rekao bih da je situacija sigurno bila bolja nego što je izvan škole situacija koju vidim svakodnevno na svakom koraku. Naravno, prvi dan je škole, emocije su tu, i nemoguće je bilo, pogotovo kod manjih učenika, sakriti emocije, a i kod većih učenika. Pazite, ne zaboravite, oni su od ožujka izvan škole', istaknuo je Mihaljević.

  • +12
OŠ Marina Držića u Dubrovniku danas nije otvorila svoja vrata Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u večerašnjoj je HRT-ovoj emisiji Tema dana pohvalio ravnatelje i ostale školske djelatnike. Najčešća pitanja ravnatelja u pripremnom razdoblju uglavnom su se svodila na pitanja o mjerama, neki su doslovno shvatili da djecu možda ne smiju puštati za vrijeme odmora iz razreda, naveo je Fuchs.

'To je relativno jednostavno riješeno na način da se tražilo i upućivalo na to da djeca organizirano ulaze u razrede, da se pomiču počeci nastave upravo zbog toga kad su djeca na odmoru da nemamo veliku koncentraciju djece u hodnicima ili dvorištima', rekao je Fuchs.

Izrazio je nadu da neće doći do inflacije ispričnica.

  • +27
Prvi dan nastave u osnovnim školama u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Nemam podatke o tome koliko se djece ispričalo, to ne možemo ovako u ovom trenutku ni imati, to nam ipak na zahtjev moraju dostavljati škole', rekao je Fuchs.

Što se tiče nastavnog kadra, rekao je da će zamjene automatski odobravati.

'Ne očekujemo prevelike probleme što se zamjena tiče u razrednoj nastavi. Tu procjenjujemo da ima dovoljni broj učitelja koji mogu preuzeti razrede ako se dogodi da razrednik, odnosno učitelj ode u samoizolaciju, ali kod predmetne nastave bi se možda mogli pojaviti problemi. Pojavili bi se pogotovo u nekim predmetima u kojima je i ovako deficitarno. Deficitarni su, recimo, profesori matematike, na primjer, i to ne samo u Hrvatskoj', rekao je Fuchs.

Fuchs je također rekao da je model online nastave najgori mogući model te da je model B jedna dobra stvar.

'Mi smo ga razlomili na još više varijanti. Inače je to prihvaćeno u većini zemalja na svijetu', rekao je Fuchs.

Na pitanje hoće li nastavnici po tom modelu morati dvaput predavati isto gradivo u različitoj formi odgovorio je niječno.

Zagreb: Prvi dan škole u gimnaziji u Križanićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Oni će predavati isto gradivo istovremeno, ali u različitoj formi. 'Ajmo to tako nazvati', rekao je Fuchs.

Naveo je da se vrlo intenzivno snimaju digitalni materijali koji će biti na raspolaganju, a Ministarstvo je izradilo glavne ishode za pojedine predmete. Na pitanje trebaju li nastavnici strahovati da ipak neće doći do povećanja osnovice za 4 posto 1. siječnja odgovorio je da ne trebaju biti u strahu.

'Budite bez brige da se o tome vodi računa', poručio je ministar.