sastanak na pantovčaku

Predsjednik Milanović primio predstavnike nizozemske tvrtke Green Trust, predstavili mu projekt vjetroelektrane Lički medvjed

01.02.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je sastanak s predstavnicima nizozemske tvrtke Green Trust koji su mu predstavili projekt vjetroelektrane Lički medvjed, priopćeno je u utorak iz predsjednikova ureda.

Taj projekt Green Trust priprema zajedno s njemačkim partnerom, tvrtkom Enercon, u okolici Otočca.

Vjetroelektrana Lički Medvjed trenutno je najveći takav projekt u Hrvatskoj, a planirana vrijednost investicije je 500 milijuna eura, rekli su na sastanku predstavnici tvrtke Green Trust. Planirani kapacitet vjetroelektrane 425 megavata, a planirana godišnja proizvodnja jedan teravatsat "zelene" energije, kaže se u priopćenju.

Osim što će donijeti nova radna mjesta, Vjetroelektrana Lički medvjed planira i direktno pomagati lokalne održive projekte i inicijative, kazali su predstavnici tvrtke Green Trust te pojasnili kako planiraju osnovati fond koji će s iznosom od 200 tisuća eura godišnje podupirati lokalne održive projekte koji imaju za cilj poboljšanje gospodarskih, socijalnih i ekoloških uvjeta života.

Rekli su i kako će gradnja vjetroelektrane donijeti poboljšanje infrastrukture na području Otočca i okolnih mjesta, s obzirom na to da će za realizaciju projekta biti potrebno izgraditi 25 kilometara ceste te investirati u gradnju nove visokonaponske mreže.

Uz predsjednika Milanovića na predstavljanju projekta bio je njegov posebni savjetnik za energiju i klimu Julije Domac.

Green Trust su predstavljali direktor Jeroen Boerkamps, projektni menadžer projekta Vjetroelektrane Lički medvjed Jorick Messink i menadžer za Hrvatsku Goran Trško.