službeni posjet

Predsjednik irskog parlamenta: Golem je doprinos Hrvata Irskoj

15.03.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Irska prepoznaje golem doprinos koju doseljeni Hrvati daju njezinom društvu, poručio je u četvrtak predsjednik njezina parlamenta Sean O Fearghail nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem

'Svjesni smo sve većeg broja hrvatskih državljana koji žive u Irskoj. Želim vam jasno poručiti da prepoznajemo ogroman doprinos koji daju, ne samo našem gospodarstvu, nego i našem društvu', rekao je O Fearghail koji je u službenom posjetu Hrvatskoj.

'Odlučni smo u tome da ih podržimo i integriramo u naše društvo, no i da ih ohrabrimo da održavaju svoj posebni identitet, pa da se kad dođe vrijeme, ako će to htjeti, vrate u domovinu, kao što se u Irsku vratio velik broj Iraca. Osjećam da vi to Hrvatskoj definitvno želite', dodao je Irac.

Predsjednik hrvatskog Sabora kazao je kako je prema nekim brojkama u Irskoj registrirano otprilike 20 tisuća Hrvata te je izrazio želju da se reguliraju njihovi statusi i da se radi na tome da i oni budu most između dviju država.

Predsjednik irskog parlamenta Sean O Fearghail u posjetu hrvatskom kolegi Gordanu Jandrokoviću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Dvojica predsjednika razgovarali su i o unaprjeđenju gospodarske razmjene koja trenutno iznosi oko 80 milijuna eura.

O Fearghail, političar s iskustvom u poljoprivredi, naglasio je kako se ekonomske veze na praktičnoj razini mogu ojačati trgovinskim misijama te da će pri povratku u Dublin ohrabriti poljoprivredne i prehrambene institucije da posjete Hrvatsku.

Predsjednik irskog parlamenta otkrio je i kako je čest turist na hrvatskoj obali, ustvrdivši kako Hrvatska ima 'izvanredan turistički paket', no kako on 'na irskom tržištu može biti agresivnije promoviran'.

Dvojica parlamentarnih čelnika razgovarala su i o suradnji u kulturi u kontekstu 2020. godine kad će dvije Europske prijestolnice kulture biti Rijeka i irski Galway, gradić na zapadu Irske.

O Fearghail će stoga posjetiti Rijeku, a parlamentarne razine država će podržati suradnju ta dva grada.