Željko Krznarić

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora: Arena će se neupitno otvoriti vrlo brzo

30.10.2020 u 18:39

Bionic
Reading

Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ), objasnio je ulogu KB Dubrava u trenucima kad broj zaraženih koronavirusom naglo raste kao i to jesu li medicinari koji su se danas okupili ispred te bolnice imali pravo

Krznarić je za N1 prvo komentirao izjave liječnika obiteljske medicine, koje je prozvao ministar zdravstva ViliBeroš, konkretno izjavu člana NO Koordinacije hrvatske obiteljske medicine LeonardaBressana:

"Svi smo premoreni, svi smo jako iscrpljeni i možda je nervoze malo više nego što bi trebalo biti, pa su možda i neke reakcije možda neprimjerene, ali su svakako slikovite i zahtijevaju određene aktivnosti. Mislim da liječnici obiteljske medicine rade težak i vrlo zahtjevan posao... Isto tako, situacija koja se pojavila između epidemiologa i liječnika obiteljske medicine, možda je malo zaiskrila, možda su zahtjevi trebali biti malo jasniji."

"Vidio sam seriju e-mailova koji su vrlo afirmativni i sa strane liječnika obiteljske medicine i sa strane epidemiologa. Naravno da je za očekivati i ovakva iskrenja tu i tamo, mislim da je to dio folklora. Na to ne trebamo reagirati prebučno", uvjeren je Krznarić da će se sve smiriti.

Potom je komentirao izjave s protesta liječnika i sestara odnosno tehničara ispred KB Dubrava. Krznarić je rekao da nije točno da su oni "ostavljeni na cjedilu".

  • +27
Postavljanje kreveta u Areni za oboljele od covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

"Ja kao predsjednik HLZ-a sudjelujem u tome od ožujka i već u prvom koraku je Primarni respiracijski centar kao back up Infektivne klinike bio na neki način određen u KB Dubrava. Već tada je moglo biti potpuno razvidno da se u situaciji posebne ugroze svi kapaciteti (te bolnice) usmjere u borbu protiv covida-19", rekao je.

Krznarić je ocijenio da situacija definitivno nije dobra, da potrebe za hospitalizacijama rastu iz sata u sat, te se stoga, kazao je, promišlja i na koji način "upogoniti i neke druge bolnice u tom smjeru".

Krznarić se osvrnuo i na zahtjeve okupljenih zdravstvenih radnika ispred KB Dubrava o tome da im je nužno pojačanje u osoblju:

Zagreb: Prosvjed medicinskih djelatnika ispred KB Dubrava zbog teških uvjeta rada Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

"Svi kolegice i kolege koji su danas bili ispred bolnice u tome su potpuno u pravu. Zaključci koji su doneseni, kojima sam svjedočio su da će se to i dogoditi. Određene aktivnosti u tom smjeru su već krenule, dio kolegica i kolega, uključujući i sestre i tehničare i sestre, polako će biti prepraspodijeljen u KB Dubrava, koji su definitivno izmoreni zbog stresa i silne energije i rada koje ulažu u skrb nad bolesnicima."

"Rekao bih da se radi o predzadnjem signalu da im treba pomoći", dodao je.

U nastavku je prognozirao razvoj stanja s bolničkim sustavom narednih tjedana:

"Ono što moramo znati, u vrlo skorom vremenu, jew da će se događati da će se covid pozitivni bolesnici s blažim simptomima vrlo vjerojatno liječiti kod kuće."

"Dnevni broj hospitlaizacija za KB Dubrava kreću se od 30 do 50 dnevno, pa ako gledamo dan za danom, to su ogromni brojevi. Naravno, jedan dio se otpušta, ali ne istim tempom", pojasnio je.

  • +17
KB Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Objasnio je da je s novim režimom zbog pandemije, KB Dubrava izašla i sustava Hitne službe, što znači da se veliki dio bolesnika prelio u druge bolnice. Rekao je da one to još uvijek mogu amortizirati.

Krznarić je na tom mjestu naveo dodatne bolničke kapacitete, ističući dodatnu potrebu za medicinskim osobljem koja će se pritom otvoriti:

"Arena će se neupitno otvoriti vrlo brzo i tu će sigurno trebati značajan broj ljudi koji će skrbiti o bolesnicima."

"Scenarij koji moramo izbjeći, a koji se nadam da ćemo izbjeći, ali ne mogu biti sto posto uvjeren, je da ćemo imati takav priljev hospitalnih bolesnika da ćemo zaista morati birati kome i na koji način pomoći", kazao je.