Predsjednik Upravnog vijeća

Bašić: U KB Dubrava se više ne obrađuju covid negativni pacijenti

30.10.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Novi predsjednik Upravnog vijeća je Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju, obratio se medicinskom osoblju te bolnice koje je prosvjedovalo ispred zgrade

Bašić je rekao da dezinformacije zbunjuju i djelatnike i pacijente i komentirao današnji prosvjed djelatnika, prenosi N1.

"Zamolio sam ih da mi kažu što ih muči. Rekli su da brinu za zdravlje, svoje i bolesnika, neki su rekli da nisu dovoljno plaćeni, ali većina je rekla da nemaju dovoljno informacija. Zbog toga sam zamolio ravnatelja Marušića da sazove sve šefove odjela te da kažu koji ih problemi muče", rekao je Bašić i dodao odgovarajući na pitanje hoće li Dubrava postati covid bolnica:

"Hoće li Dubrava postati covid bolnica u ponedjeljak, to vam ne mogu reći, ali od jučer se više ne obrađuju negativni bolesnici, kako bi Dubrava mogla postati covid bolnica kad treba, što će nažalost odrediti broj oboljelih. Oni pacijenti negativni na covid koji zahtijevaju daljnju hospitalizaciju, bit će premješteni u druge bolnice."

Naravno da nitko ne želi da se ovo pretvori u covid bolnicu, ali nitko ne želi ni biti bolestan, istie Bašić i dodaje: "Nitko nije educiran da liječi ovu bolest koja se prvi put pojavila."

"Odavno je otišao zahtjev da se svaka bolnica pripremi za takvu mogućnost, ali sad u Zagrebu će to biti KB Dubrava. Ako se poveća broj ljudi, ako tu ne bude mjesta, pacijenti će biti smješteni u druge ustanove. Nadamo se da do toga neće doći, ali moramo biti spremni", otkriva.

U ovom trenutku KB Dubrava slobodnih ležajeva za covid bolesnike ima oko 20, no broj se mijenja svaki sat.

"Cijela glavna zgrada se prazni da se osigura smještajni kapacitet za bolesnike, za početak 200 kreveta. Ali nije problem kreveta, problem su ljudi koji će ih njegovati i brinuti o njima. Jutros je došlo pet anesteziologa, nekoliko pulmologa, stalno gledamo iz koje se bolnice netko može preseliti. Imamo šest slobodnih respiratora, možemo ih upogoniti još deset", rekao je Bašić.

Sustav se organizira prema dnevnom izvješću o djelatnicima, koliko je zaraženih ili u samoizolaciji.

"Izvanredno je stanje, komfor ne može biti kao bismo svi htjeli. Loše je, ali bolje nismo mogli", zaključio je Bašić.