slave pola stoljeća od hrvatskog proljeća

Predsjednik HNS-a Čuraj: 2012. dobili smo jedan žig klijentelizma s tadašnjim predsjednikom Čačićem od kojeg se nismo oporavili do današnjeg dana

25.03.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izjavio je u četvrtak, u povodu obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskog proljeća, da je novi HNS stranka centra koja na moderan način spaja narodnjačke korijene i liberalne stavove, uz poruku "i lijevo i desno - dokle god idemo naprijed"

"Striktno se držati nekih 'rovova' sigurno u modernoj politici danas nije niti prepoznatljivo, a niti će donijeti nešto dobro građanima", istaknuo je Čuraj na konferenciji za novinare u Središnjem uredu HNS-a na kojoj je najavio cjelogodišnju kampanju obilježavanja 50 godina Hrvatskog proljeća diljem Hrvatske, sukladno epidemiološkim mjerama.

Podsjetio je da je njihov Predrag Štromar u program Vlade ugradio potporu za subvenciju predškolskog odgoja. Kaže da to nije možda liberalna ideja, ali je sigurno demografska i ima socijalnu komponentu. Najavio je da će od 1. siječnja iduće godine inzistirati da u suradnji s jedincama lokalne samouprave budu subvencionirani vrtići po socijalnom kriteriju, te će praktički biti besplatni za veliku većinu građana.

Čuraj je rekao da je rejting HNS-a od 2012. daleko ispod zadovoljavajućeg. "Ulaskom tada u Vladu sa SDP-om, mi smo dobili 'jedan žig klijentelizma' s tadašnjim predsjednikom gospodinom Čačićem od kojeg se nismo oporavili do današnjeg dana", rekao je Čuraj te poručio kako sada žele okrenuti novu stranicu za novi HNS i jasno izlaziti prema građanima s idejama i projektima.

Najavio je da će HNS na predstojeće lokalne izbore izaći u velikom broju jedinica lokalne samouprave zajedno s partnerima, ljudima s kojima dijele ista moderna razmišljanja. Kaže da očekuju na sjeveru ali i diljem Hrvatske da okupe takve ljude i da isporuče rezultat na izborima. Rekao je da će na izbore vrlo malo, rijetko izaći sa većim partnerima, gotovo nigdje sa HDZ-om, a negdje sa SDP-om.

Čuraj je istaknuo kako je njihova prva predsjednica Savka Dabčević-Kučar svojedobno izrasla u "političku ikonu čiji značaj do danas nije poljuljan upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova o potencijalima prosperiteta prosječnog hrvatskog građanina". Istaknuo je da je Dabčević-Kučar rješenja za bolji život tražila i predlagala u okviru političkog sustava u kojem je tada pripadala te da je upravo to jedna od najvažnijih odrednica vraćanja korijenima, odnosno poveznica i okvir pod kojim će HNS nastaviti svoje djelovanje.

Saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar istaknuo je da su ideje Savke Dabčević-Kučar koje su ga privukle bile da Hrvatska bude gospodarski jaka država, da u hrvatskom društvu bude tolerantan odnos među svim građanima, da nema kontroverzi i svađa između lijevih i desnih i da svi budemo pred zakonom isti.

Predsjednik Savjeta HNS-a Ivica Mandić istaknuo je da je 50 godina Hrvatskog proljeća značajan datum za HNS ali i za novu državu Republiku Hrvatsku.