NEOVISNA KANDIDATKINJA

[FOTO] Tko je Nataša Pirc Musar, prva predsjednica u povijesti Slovenije

13.11.2022 u 20:19

Bionic
Reading

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar pobijedila je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Sloveniji i tako postala prva predsjednica u povijesti te zemlje

U nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora Pirc Musar je osvojila oko 54 posto glasova birača, dok je njezin protukandidat Anže Logar dobio podršku oko 46 posto izašlih na glasanje, prenosi agencija STA.

Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele. Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Zahvalila je biračima koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju. Također je čestitala svom protukandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu.

>>> Vodila je TV dnevnik, lupala kazne političkoj eliti, zastupala Melaniju Trump, a sad želi biti predsjednica: Upoznajte Natašu Pirc Musar, slovensku 'čeličnu lady'

'Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja', najavila je.

  • +5
Nataša Pirc Musar nova je predsjednica Slovenije Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo, te socijalnu i svaku drugu sigurnost. 'Što je čovjek sigurniji, bit će manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji', rekla je. 'Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi htjeti ostati. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svjesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promjena', rekla je.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Logar (46), kandidat oporbenog SDS-a Janeza Janše, u izjavi za medije čestitao je novoj predsjednici pozvavši je da bude predsjednica svih građana. 'Sloveniji je to sada potrebno više nego ikada prije', rekao je. Ustvrdio je da njih dvoje imaju različite stavove o nekim pitanjima, ali da je 'svima u interesu da imamo dobrog predsjednika'.

Pirc Musar je uoči drugog kruga rekla da je ušla u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu. Natašu Pirc Musar su uglavnom poduprli simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati - SD i Ljevica), ali i neodlučni birači.

Nataša Pirc Musar Izvor: Profimedia / Autor: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Sedmi izbori u povijesti samostalne Slovenije

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar glasalo njih 26,88 posto. Oboje kandidata podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.  Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata - Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.