MEDITERAN KAKAV JE UVIJEK BIO

Predsjedniče, pomagaj: Baška Voda i Brela ratuju macama oko stupića

20.06.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Bageri, kopanje, bušilice, kompresori. Nekako uvijek u osvit nove turističke sezone, jedinog sektora koji nije posrnuo u Hrvatskoj, goste koji su pobjegli iz vreve europskih gradova u potrazi za mirnom zelenom oazom i navodno za Mediteranom kakav je nekad bio, dočekaju pneumatski čekići ili kao prije koji dan na jednoj okuci u Baškoj Vodi ili u Brelima, ovisno iz čije se perspektive gleda, zvuk mace

Postavili su tako Breljani na okuci, koju su nedavno Baškovođani betonirali i proširili, kod hotela Berulija 25 stupića kako bi spriječili neželjeno parkiranje. Jutro poslije, iz Baške Vode stigli su komunalni redari i macama ih porušili. 'Ovo nije Mediteran kakav nikada nije bio', pomislio je Nijemac, nazovimo ga, Jürgen koji je cijeli dan iz Rostocka vozio do zelene oaze podno Biokova.

Spor između Baške Vode i Brela traje skoro otkad je Hrvatske i pravorijeka oko toga gdje je granica između dviju općina još uvijek nema. Nakon što su stupići porazbijani, jer na tom mjestu često se mimoilaze vozila, Baška Voda zabranila je prometovanje autobusima od svog mjesta do Brela!

Pomalo nesvakidašnji potez povukao je jedan od najdugovječnijih načelnika u Hrvatskoj HDZ-ov Joško Roščić kojem je suglasnost za novu prometnu regulaciju dala PU splitsko-dalmatinska. Kao razloge za zabranu prometa autobusima u Baškoj Vodi navode klizište na dijelu iste ceste u čije su saniranje uložili dosta novca, ali neospornoj činjenici da je cesta između dva mjesta izrazito uska i da se autobusi na njoj gotovo ne mogu mimoići.

Ogorčeni Breljani, kojima je na ovaj način onemogućen transfer gostiju do hotela, odlučili su podignuti kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe iz policije koja je potpisala spornu odluku, pisali su MUP-u i Ministarstvu turizma, a sva dokumentacija završit će i na DORH-u. Pomoć od predsjednik Ive Josipovića nije spominjana. Valjda zato što je Baškovođanin.

Na ove najave Roščić samo odmahuje rukom i kaže kako postoje i drugi načini prijevoza gostiju te dodaje kako je nerazvrstana cesta pod ingerencijom njegove općine. Cilj mu je u budućnosti, navodi, ukinuti promet u cijelosti, a spornu odluku ne misli mijenjati.

Nove stupiće Breljani zasad nisu postavili, država još nije izdala pravorijek o granici pa u konačnici nije isključeno da Jürgenu i dogodine, ako se poželi vratiti, guten Morgen poželi maca iz ruku komunalnog redara. Mediteran kakav je uvijek bio…