pismom na pismo

Predsjednica Zuroffu: Odbacujem vaša promašena tumačenja, moji stavovi o NDH su jasni

14.03.2018 u 18:43

Bionic
Reading

Nakon što je Efraim Zuroff, poznati lovac na naciste i direktor jeruzalemskog Centra Simon Wiesenthal za Izrael i istočnu Europu, u srijedu poslao pismo hrvatskoj predsjednici, zgrožen njezinim izjavama tijekom posjeta Argentini, Kolinda Grabar Kitarović istog je dana Zuroffu uputila pismo u kojem odbacuje, kako kaže, njegova promašena tumačenja njezinih izjava

Kolinda Grabar Kitarović je u svojem pismu Zuroffu, a koje se odnosi na njezino obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentini prigodom službenog posjeta toj zemlji, odbacila Zuroffova 'promašena tumačenja' iz obraćanja argentinskim Hrvatima.

'S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika', stoji u pismu hrvatske predsjednice u kojem zaključuje kako su Zuroffovi 'opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu'.

Podsjetimo, poznati lovac na naciste je u prosvjednom pismu predsjednici naveo kako je zgrožen njezinim izjavama izrečenim tijekom njezinog posjeta Argentini.

Zuroff u svojoj prosvjednoj noti podsjeća kako su pojedini hrvatski portali prenijeli predsjedničinu navodnu izjavu kako je 'ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu'.

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

'Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima', stoji u pismu koje potpisuje Zuroff koji zaključuje kako je takva izjava 'obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i stažna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega'.   

Valja podsjetiti kako je predsjednicu u Argentini tijekom susreta s tamošnjim Hrvatima pozdravnim govorom dočekao i Tomislav Frković, predsjednik Međudruštvenog odbora hrvatskih udruga i ustanova Republike Hrvatske i unuk nekadašnjeg ustaškog ministra šumarstva i rudarstva Ivice Frkovića koji je, pak, pozvao predsjednicu na brisanje ZAVNOH-a iz hrvatskog Ustava.

Predsjednica tijekom posjeta Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Frković je hrvatsku predsjednicu dočekao i pjesmom 'Hrvatska' Drage Ivaniševića, inače partizana koji je tu pjesmu napisao 1970. godine i posvetio je  partizanu, narodnom heroju i kasnije gradonačelniku Zagreba Većeslavu Holjevcu.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL