IZJAVE U ARGENTINI ZAPALILE OPORBU

Matić: Grabar Kitarović je hodajući skandal, sram me što je ona predsjednica

14.03.2018 u 13:43

Bionic
Reading

Izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini, zbog kojih je SDP u srijedu ujutro zatražio stanku, komentirali su i drugi zastupnici

Govoreći o izjavi predsjednice u Argentini, GLAS-ova Vesna Pusić se zapitala kako bi se ona tumačila u kontekstu Njemačke.

'Ako znamo da je Izrael uhvatio Eichmanna u Argentini, da su tamo masovno bježali nacisti i njihovi suradnici u različitim europskim zemljama, onda je to u prvom redu stravično uvredljivo za Nijemce jer se to ne može odnositi na Nijemce, nego na naciste i neke od ljudi koji su bili vodeći u provođenju eksterminacije, Holokausta. To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu toga da, čini se, predsjednica s kim je - takva je', prokomentirala je Pusić.

'Ako se predsjednica okruži jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju. To je meni apsolutno neobjašnjivo. To mora objasniti i Europi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj. I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje također je nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi. Podržava li ona naciste, napad na hrvatski Ustav', kazala je Pusić.

Podsjetimo, predsjednica je u Argentini poručila kako su 'nakon Drugoga svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine'.

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

'Već je pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze. To je hodajući skandal i, gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i izjavi što joj je prikladno', poručio je SDP-ov Predrag Matić.

'Sjetimo se u Vukovaru, kad je vidjela moćni Dunav, rekla je da će proći puno vode dok postanemo prijatelji sa Srbima, pa je tri dana kasnije ugostila Vučića. Sjetimo se što je govorila o fašizmu, antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad na karti pokažu Hrvatsku zahvaćaju i 'debeli' dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru. Sjetimo se Lisinskog kada je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da se slobodno sele, da živimo u 'free country'. Mene je sramota što nam je to predsjednica', kazao je Matić.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL