PREDSJEDNICA S DIJASPOROM

'Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima'

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 09:20
  • Objavljeno 13.03.2018 u 09:19
Predsjednica u Argentini

Predsjednica u Argentini

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Domagoj Opacak/Ured predsjednice RH

Na kraju drugog dana službenog posjeta Argentini predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice te uručila odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatskog iseljeništva u Republici Argentini.

Prilikom dodjele odlikovanja i priznanja, predsjednica Grabar-Kitarović je u svom obraćanju kazala kako joj je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i  klubovima koji su kontinuirano od zaborava čuvali tragove koje su ostavili njihovi preci u Argentini i koji dan danas u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom Domovinom, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

'Svatko od njih dao je svoj doprinos kao čuvar duhovnih vrijednosti, kao gospodarstvenik, kroz umjetnički i karitativni rad ili kroz društveno angažirani rad na dobrobit hrvatske zajednice i njezina povezivanja s Domovinom', kazala je predsjednica te zahvalivši im na onome što su učinili izrazila uvjerenje kako će i nadalje raditi na čast i ponos svoje Hrvatske, kao i na dobrobit svoje druge domovine Argentine.

Hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao je svoj nacionalni identitet,  duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini, kazala je predsjednica. Dodala je kako su Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine. Tih vremena i brojnih zaslužnih pojedinaca i žrtava sjećaju se i mnogi te im dugujemo zahvalnost što su živim čuvali i sačuvali duh vjere u slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, istaknula je.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Domagoj Opacak

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su odlučnim trenucima naše povijesti, između 1990. i 1995. godine, mnogi Hrvati u Domovini i drugdje diljem svijeta pokazali kako nas ništa ne može slomiti jer smo ujedinjeni kada je najteže. Podsjetila je kako je tada cijela iseljena Hrvatska stala uz svoj narod u Domovini i pomogla u stvaranju nove neovisne hrvatske države te kako su Hrvati diljem svijeta pružili pomoć, kako materijalnu, tako i kroz razne kontakte s utjecajnim ljudima u mnogim državama, kako bi se istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, ali u Bosni i Hercegovini, probila do svijeta.

'Drage Hrvatice i Hrvati, hrvatskom iseljeništvu kao i hrvatskim braniteljima uvijek ćemo biti zahvalni na svemu što su učinili u stvaranju naše Hrvatske', istaknula je predsjednica te izrazila želju za osnaživanjem nacionalnog zajedništva. Hrvatski je narod iseljen diljem svijeta te nam je od najveće važnosti ojačati naše veze i stvarati čvrsto zajedništvo, koje je nazvala 'globalnom Hrvatskom'.

'Cijela jedna Hrvatska živi izvan granica svoje zemlje i to nikada ne smijemo zaboraviti. Želim zato zajedno s vama raditi na stvaranju pozitivne klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka', kazala je predsjednica.

Dodala je kako mi u Hrvatskoj moramo raditi više na privlačenju mladih ljudi, a ne tek pasivno čekati neku osobnu inicijativu eventualnog turističkog posjeta Hrvatskoj. 'Škrta zemlja koja je otjerala u svijet generacije naših predaka sada je na cijeni kao biser prirode i utočište od užurbanih gradskih središta modernoga svijeta', poručila je Grabar Kitarović.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Domagoj Opacak/Ured predsjednice RH

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u osnivanju i djelovanju hrvatskih vjerskih središta 'Alojzije Stepinac' i 'Sveti Nikola Tavelić', socijalnoj skrbi za pripadnike hrvatskog iseljeništva u Argentinskoj Republici te promicanje moralnih i društvenih vrednota, posthumno je odlikovan fra Lino Pedišić. Za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja, te razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Argentinskoj Republici, Redom hrvatskog pletera odlikovani su dr. sc. Catalina Ines Lonac, Dražen Antun Juraga, Nikola Nakić, Josip Puches, Tomislav Pavičić i Arsen Petrošić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja, te razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Istočnoj Republici Urugvaju, odlikovan je dr. sc. Eduardo Rodolfo Antonich, a u Republici Paragvaju odlikovan je Hugo Emanuel Estigarribia Villasanti.

Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su udrugama, organizacijama i klubovima koji su svojim iznimnim i dugogodišnjim radom promicali hrvatsku baštinu, jezik, kulturu, obrazovanje, znanost i sport, jačali gospodarsku suradnju, te očuvali hrvatski identitet u Republici Argentini.

Hrvatska predsjednica sastala se s argentinskim kolegom.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!