UMJESTO RATIFIKACIJE

Predsjednica Vladi: Primijenite obveze iz Istanbulske konvencije koje nisu prijeporne

25.11.2017 u 16:09

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je u subotu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poruku hrvatskoj javnosti, pozivajući da se 'sadržaj Istanbulske konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu'. Prije tri godine, u predizbornoj kampanji, tražila je ratifikaciju Istanbulske konvencije

Predsjednica Grabar Kitarović poručila je danas da Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim.

'Tko može biti protiv sprječavanja sustavne zaštite žena i djece od nasilja? Tko može biti protiv zaštite žrtava i njihove sveobuhvatne društvene integracije? Unatoč tomu, nijedna saborska većina od 22. siječnja 2013., kada je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, nije našla načina ratificirati je', ustvrdila je predsjednica.

Njezina je dužnost kao Predsjednice Republike, nastavila je, uputiti apel da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu.

'U konačnici, nikakva nam međunarodna konvencija neće pomoći ako mi sami ne uredimo stanje u svojoj kući. Alarmantni su podaci kako je u 2016., za 78% povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 28 ubojstava, u kojima je smrtno stradalo 12 žena!', navela je Grabar Kitarović.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Poziv Vladi

Dodala je da posebno zabrinjava nasilje među mladima: podatak kako čak 45 posto mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku, obvezuje nas da našu djecu od najranije dobi moramo učiti protiv nasilja bilo koje vrste - od fizičkog i emocionalnog, do verbalnog, koje je uzelo maha, pogotovo u medijima i na društvenim mrežama.

  • +8
Prosvjed povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Uvjerena sam da bi se o tome u Hrvatskome saboru postiglo suglasje, čime bi se poslala jasna poruka da nas nikakve ideološke razlike ne mogu odvratiti od zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda.

U vrijeme predsjedničke kampanje 2014. godine, Kolinda Grabar Kitarović pozivala je na ratifikaciju Istanbulske konvencije i pitala se zašto to Hrvatska još nije učinila.