RASPRAVA ISPRED SABORA

Zekanović: Ako se angažiramo Istanbulska konvencija neće proći

24.11.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast), koji se u petak sastao s predstavnicima Građanske inicijatve Istina o Istanbulskoj, poručio je da se Istanbulska konvencija ne bavi isključivo zaštitom od nasilja, nego se u njoj "na perfidan način" plasira sadržaj koji ne odgovara građanima Hrvatske

"Siguran sam, ako se dobro angažiramo, da ista neće biti usvojena", rekao je predstavnicima Inicijative koja, istaknuto je, okuplja 20-ak udruga.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj zauzima se za zaštitu žena od nasilja i oštro osuđuje bilo kakvo nasilje, želi da se zakoni poboljšavaju i učinkovito provode, no protivi se ratifikaciji Konvencije koja koristeći borbu protiv nasilja nad ženama, uvodi rodnu ideologiju i pojam roda, rekli su predstavnici Inicijative.

  • +8
Prosvjed povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Konvencija se ne može promatrati izvan konteksta rodne ideologije, definicija roda "mačak je u vreći", kaže Ivan Mihanović iz udruge Vigilare i predlaže da se, umjesto ratifikacije Konvencije, njene pozitivne odredbe implementiraju u zakone.

Pitanje nasilja ne može se svoditi samo na rodno uvjetovano, ono je puno složenije, objasnila je razloge protivljenja Konvenciji, Matija Grgat iz Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Pričati djeci u vrtiću da su oni doduše muškog ili ženskog spola, ali da će o svom rodu odlučiti kasnije i da promišljaju o tome, je izvan pameti i znanosti, držimo i da nije u redu voditi djecu na gay parade organizirano iz vrtića, kao što se radi u Švedskoj, rekla je Grgat.

Zekanović se zapitao i koja je razlika između spola i roda? "Ako su sinonimi, neka se u svim dokumentima koristi izraz spol, pa neće biti probelma. Ako nisu sinonimi, saznajmo što je konkretno rod i koliko rodova imamo. Kad od druge strane dobijemo odgovore na ovo pitanje, siguran sam da problema biti neće", rekao je zastupnik i predstavnicima Inicijative obećao da će raditi na "senzibiliziranju" Vlade i ostalih kolega koji uviđaju štetnost usvajanja Istanbulske konvencije.

Osobno kao zastupnik, a ni stranka Hrast, nikada nećemo podržati ovaj dokument, sve ostalo su špekulacije, uzvratio je na pitanje o podršci vladajućoj koaliciji ako se odluči na ratifikaciju.

GI Istina o Istanbulskoj izradila je letak u kojem pobrojava što drži neprihvatljivim u Konvenciji: pod krinkom zaštite žena od nasilja uvod se pojam roda i rodne idelologije znanstveno potpuno neutemeljene, po kojoj se čovjek rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena ili neki od drugih rodova – homo, gay, lesbian, trans..

Konvencija obvezuje stranke potpisnice da joj potčine kulturu, običaje, vjeru i tradiciju, rodne dogme uvele bi se u zakonodavstvo, ali i u obrazovanje i medije.

U šest godina postojanja Konvenciju rastificirale su je samo 24 od 47 zemalja članica Vijeća Europe, odnosno 14 od 28 članica EU, navodi Inicijativa.