SLUŽBENI POSJET

Predsjednica u Slovačkoj razgovarala o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more

09.12.2015 u 15:09

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Slovačke Republike Andreja Kiske, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u službenom posjetu Slovačkoj Republici. Nakon svečanog dočeka održan je bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Tijekom sastanka predsjednica Grabar Kitarović kazala je kako između naše dvije zemlje postoje vrlo dobri i prijateljski odnosi te kako ih povezuju mnoge sličnosti, poput članstva u Europskoj uniji, zemljopisne blizine te mnogih zajedničkih vanjskopolitičkih interesa, priopćeno je iz Ureda predsjednice

Dvoje predsjednika složilo se kako su gospodarski odnosi prioritetni za obje strane jer Hrvatska i Slovačka imaju dobru gospodarsku suradnju i dobru perspektivu razvoja te suradnje. Razgovaralo se i o turizmu, odnosno slovačkim turistima koji predstavljaju jaku vezu između naših zemalja jer im je Hrvatska prioritetno turističko odredište, navodi se u priopćenju.

Govoreći o srednjoeuropskoj suradnji, predsjednica Grabar Kitarović naglasila je potrebu za promicanjem jače srednjoeuropske suradnje te u tom kontekstu zahvalila predsjedniku Kiski zbog potpore inicijativi Jadran-Baltik-Crno more. 'Ona bi mogla biti od velikog značenja za Europsku uniju, posebno u ostvarivanju europske energetske sigurnosti i projekata Europske unije', istaknula je predsjednica, navode iz njezinog Ureda. Dodala je kako Hrvatska podržava razvoj interkonekcija i diversifikaciju transportnih pravaca svih energetskih komponenti unutar EU-a.

Dvoje predsjednika razgovaralo je i o budućnosti zemalja jugoistočne Europe, odnosno njihovom ulasku u Europsku uniju i, za one koje to žele, u NATO. Istaknuto je kako je stabilnost jugoistočne Europe neophodna za trajnu stabilnost cijele Europe.

Na sastanku je bilo riječi i o manjinama koje predstavljaju važnu sponu među dvjema zemljama. Predsjednica je kazala kako je hrvatska manjina u Slovačkoj brojčano mala, ali vrlo aktivna u očuvanju narodne tradicije i jezika te istaknula zadovoljstvo što uživaju sva manjinska prava, navodi se u priopćenju.

Govoreći o migrantskoj krizi, predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako je potreban globalan i zajednički europski pristup, potrebno je rješenje temeljeno na solidarnosti i istinskom povjerenju među susjedima, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

U nastavku službenog posjeta predsjednica će se danas sastati s predsjednikom Parlamenta Slovačke Republike Peterom Pellegrinijem te predsjednikom Vlade Robertom Ficom.

Isto tako, sudjelovat će na svečanom otvorenju Slovačko-hrvatskog gospodarskog foruma, na kojem sudjeluje više od trideset predstavnika hrvatskih tvrtki.

Predsjednica će se susresti i s predstavnicima hrvatske manjine u Slovačkoj Republici.