samo upozorava

Predsjednica tvrdi da nije u sukobu s Plenkovićem i ne razmišlja o drugom mandatu

12.11.2017 u 07:59

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u subotu je odbacila tvrdnje da je u sukobu s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i dodala kako joj je cilj upozoriti na stanje u državi te je najavila kako će od njega zatražiti sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost oko situacije u Agrokoru.

U intervjuu za Dnevnik Nove TV naglasila je kako je demografija "ključ svih pitanja".  

"Stanje u demografiji je kritično. Država koja gubi ljude ne može očekivati niti gospodarski rast i napredak. Demografija je ključ svih pitanja. Međutim, to je pitanje na koje upozoravam od početka svojeg mandata, pa i prije od toga, kao i na druge društvene probleme i gospodarska kretanja. Jednak pristup sam imala i prema vladama premijera Milanovića i Oreškovića, koje sam isto tako upozoravala da se trgnu i da počnu rješavati probleme", rekla je odgovarajući na pitanje zašto je odabrala ovaj tajming za žestoku kritiku premijera.

Voljela bih se češće čuti s premijerom

Naglasila je kako bi se češće htjela čuti s premijerom Plenkovićem.

"Voljela bih da malo više razgovaramo i čujemo se", dodala je te najavila da će predložili da se sazove zajednička sjednica Vlade.

Predsjednica je odbacila tvrdnje ta su ona i premijer u sukobu.

"Ne, nismo u sukobu. Moj cilj je biti vrlo realna. Niti optimistična, niti pesimistična, nego upozoravati na stanje koje postoji u državi jer, uostalom, to je i moja dužnost prema građanima i moja ustavna obveza. Ponavljam, riječ je o konstruktivnoj raspravi koja treba dovesti do toga da iznađemo rješenje za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo", dodala je.

Još ne razmišlja o drugom mandatu

Naglasila je kako o drugom mandatu još ne razmišlja.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

"Mislim da u Hrvatskoj previše raspravljamo o izborima, a premalo o tome što je tko učinio i što činimo u okviru svojih mandata. Ima još dvije godine do trenutka izbora. Ono što trenutno radim jest fokusiram se, usredotočujem se na dužnost koju obnašam i želim je obnašati onako kako sam obećala", rekla je. 

Na pitanje hoće li tražiti i podršku HDZ-a, odluči li se za drugi mandat, odgovorila je da je u članstvo HDZ-a stupila kao vrlo mlada osoba i nije napuštala stranku niti u njenim najtežim trenucima. Kad sam postala predsjednica, odnosno kad sam izabrana kao kandidatkinja za predsjednicu, to mi je bila iznimna čast. Nikada ne bih ostvarila pobjedu na izborima da nije bilo rada bezbrojnih volontera na terenu i rada stranke na terenu, dodala je te rekla da će o podršci HDZ-a razgovarati kad za to dođe vrijeme. 

"Zasad nismo razgovarali, ja se nisam izjašnjavala jer u ovom trenutku ne razmišljam o drugom mandatu nego o tome kako najbolje moguće odraditi svoju dužnost, svoj posao u ovom mandatu", dodala je.

Rekla je i kako se s bivšim predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom uopće ne čuje niti je s njime u kontaktu.

Jalove rasprave u Saboru 

Govoreći o radu oporbe, rekla je da oporba ima pravo propitivati. Međutim, dodala je, voljela bih da su rasprave u Saboru puno konstruktivnije, da ima puno više prijedloga i rješenja pitanja, da su na razini ponašanja saborskih zastupnika jer, nažalost, počesto su rasprave u Saboru prilično jalove.

Predsjednica je rekla i da je o stanju u Agrokoru saznala tek kad je buknula kriza.

"U međuvremenu je potpredsjednica Martina Dalić prije mojeg posjeta Rusiji u dva navrata bila kod mene i brifirala me o stanju u Agrokoru. To je bilo u 9. i 10. mjesecu ove godine", rekla je te dodala da je trebalo pružiti više informacija i hrvatskoj javnosti.

Ali vjerujem da je Vlada, s druge strane, poduzimala sve korake koji su neophodni kako bi se stabiliziralo, prije svega, hrvatsko gospodarstvo jer je koncern Agrokor jedna od ključnih tvrtki za stabilnost hrvatskog gospodarstva. Pa zapravo i šire od Hrvatske, dodala je.

Sazrelo je vrijeme za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost 

Na pitanje bi li trebalo sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost rekla je da se o tome osobno mora dogovoriti s predsjednikom Vlade.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

"U ovom trenutku mislim da je sazrelo vrijeme da se o svim tim pitanjima raspravi na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Posebno u svjetlu najnovijih događaja", rekla je te najavila da će sazivanje sjednice predložiti premijeru.

Rekla je i da se nakon njenog posjeta Rusiji pitanje duga Agrokora više ne postavlja kao pitanje državnog duga, kao pitanje nečega što bi država trebala vratiti, već je riječ o korporativnom pitanju. Mislim da je to veliki napredak, dodala je. Rekla je i kako je šef Uprave Sberbanke izrazio zabrinutost o dugovima koje Agrokor ima u odnosu na Sberbanku, ali da nije bilo više govora o tome.

Najavila je i put u Ameriku početkom prosinca kad će se obilježiti 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD-a.

Predsjednica je priznala da je Zdravko Mamić za nju organizirao večere. Više o tome u tekstu:

>>> Grabar Kitarović: Zdravko Mamić je organizirao razne večere za mene

Najavila je da će u sklopu božićne priče Vila Prekrižje biti otvorena građanima. 

"Koliko god budem mogla provodit ću u Vili Prekrižje, a naša je želja da otvaranjem Vile Prekrižje za advent damo naglasak na taj tradicionalni, obiteljski, darivateljski duh Božića. Na tradiciju, a ne na komercijalu", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.