plenković na htv-u

'Ako predsjednica želi drugi mandat, volio bih da mi to kaže kao šefu HDZ-a'

11.11.2017 u 20:26

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, gostujući u Dnevnik HRT-a, komentirao je dio presude Arbitražnog suda UN-a u slučaju INA - MOL u kojemu se sudac Ivan Turudić optužuje za pristranost, a ključni svjedok Rober Ježić za nepouzdanost

'Dali smo precizno priopćenje nakon odluke i jasno stavili našu poziciju. Vodi se drugi proces u Washingtonu i Vlada ne namjerava komentirati pravorijek dok drugi proces traje', rekao je Plenković.

Naglasio je kako je Mostov ministar Slaven Dobrović bio upoznat s pravorijekom. Premijer je kazao kako Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine.

"Završen je zahtjev za prijedlog - traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera. Već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska pet milijardi eura duga koji imamo u cestovonom sektoru, 'umjesto da sve dolazi brzo naplatu, riješi na kvalitetan način bez monetizacija autocesta'.

Komentirajući oštre kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na rad Vlade premijer je kazao da predsjednica nastupa na raznim aktivnostima i ima svoju odgovornost.

'Podupro sam inicijativu da svoj ured izmjesti u pojedine dijelove Hrvatske. Mi smo prva Vlada koja ima Ministarstvo koje se i formalno bavi demografijom i imamo niz mjera koje smo već donijeli. U ponedjeljak imamo sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju, nove mjere među kojima i pronatelitetni dodatak. Vlada je svjesna problema, a ako predsjednica i njezin tim imaju sugestija mi ćemo ih rado uzeti u obzir', poručio je. 

Na pitanje hoće li Grabar-Kitarović biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Plenković je kazao kako  ona mora sama donijeti odluku hoće li se kandidirati za drugi predsjednički mandat. 

'Jasno sam kazao ukoliko ima ambicija za drugi mandat - volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a i nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti', rekao je Plenković.