analitičar secira

Grabar Kitarović vs. Plenković: Politička igra gluhih telefona ili nešto dublje?

09.11.2017 u 22:54

Bionic
Reading

Sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori eskalirao je u srijedu nakon što se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović žestoko obrušila na dostignuća vlade Andreja Plenkovića. Politički analitičar Ivan Rimac analizira pozadinu sukoba

Rimac smatra da su samopouzdanje da kritizira Vladu predsjednici djelomično dali podaci o njezinu međunarodnom rejtingu. Magazin Forbes proglasio je Grabar Kitarović 39. najmoćnijom ženom svijeta, 14. u politici, pa je, čini se, htjela dati do znanja da taj rejting i zaslužuje. Drugi razlog moglo bi biti unutarnje komešanje u HDZ-u oko izbora budućeg kandidata za predsjednika države.

Podsjetimo, predsjednica je izravno udarila po Vladi nakon što je na skupu ekonomista u Opatiji ustvrdila da Hrvatska 'predugo stoji na mjestu dok nas drugi prestižu ili nam sve više odmiču' te da 'međunarodni položaj Hrvatske nije blistav, što je razlog za nemir i tjeskobu'.

Premijer Andrej Plenković je, također oštro, uzvratio kazavši da ne razumiju svi dubinu promjena koje provodi njegova vlada te je povukao pitanje predsjedničkog kandidata HDZ-a na sljedećim izborima.

U javnosti se već duže vrijeme spekulira o manjku kemije u odnosu predsjednice Grabar Kitarović i premijera Plenkovića te nije ovo prvi put da dolazi do razmimoilaženja.

Ovoga ljeta, dok je veliki požar harao predgrađima Splita, predsjednica je kritizirala brzinu reakcije vojske na nepogodu, izazvavši mini krizu vezanu uz ostavku ministra obrane Damira Krstičevića koja je ubrzo povučena.

Predsjednica je stala na suprotnu stranu od Vlade i kada se založila da se ne ukida saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, što je cilj Plenkovićeva HDZ-a. Nesporazum je izbio i kad su oboje željeli predstavljati Hrvatsku na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku u rujnu ove godine, a nevolje su se pojavile i uoči puta predsjednice na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiju, kada se medijima proširila vijest da Plenković opstruira taj sastanak.

 O neslaganju predsjednice i premijera čitajte u tekstovima:

>> Šamar iz Salzburga: Predsjednica misli da je vojska zakasnila na požarište

>> I predsjednica i premijer odlaze u UN? Očito je da među njima nešto ne štima

>> Plenković: Čini mi se da predsjednica nije upućena u dosje

>> Plenković rekao koga šalje s predsjednicom u Rusiju, a ona ubacila jednog neobičnog putnika

Rimac kaže da je Vlada često 'u drugom načinu i ne prati logiku koja je prisutna kod predsjednice'. Međutim, pitanje je radi li se tu o stvarnom sukobu ili pomanjkanju osnovne komunikacije između dvije strukture vlasti iako bi se moglo očekivati da dvoje ljudi koji su iz istoga miljea imaju puno tješnju suradnju.

Analitičar ocjenjuje da je predsjednica bila nepodudarna i sa Zoranom Milanovićem, bivšim premijerom, pa su se tada ti problemi pripisivali kohabitaciji, ali izgleda da je problem u načinu na koji ona vodi komunikaciju s ostalim tijelima državne vlasti.

  • +12
Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Još je rano govoriti o tome da je predsjednica ušla u pretkampanju, ali podizanje vidljivosti je dobrodošlo s obzirom na to da je dobila izbore upravo na činjenici da je Ivo Josipović bio nedovoljno vidljiv i aktivan kao predsjednik', kaže Rimac.

Treba li Grabar Kitarović uopće HDZ za drugi mandat, posebno ako Vlada uđe u probleme koji bi joj mogli naštetiti rejtingu?

Rimac kaže da se i Plenković ponekad brine samo za svoj rejting, i to često radi na račun vlastite vlade ili HDZ-a.

Osnovni problem, rekao je, prilikom kandidature za predsjednika taj je da morate imati strukturu, u organizacijsko-ljudskom i financijskom smislu, koja će vam voditi kampanju. Zbog toga je dobro uz sebe imati HDZ, jer on ima takvu strukturu.

Međutim, kaže analitičar, u prošlosti se pokazalo, na primjeru Stipe Mesića, da možete uspjeti i bez takve pomoći ako imate dovoljno karaktera.

'Grabar Kitarović i Plenković nisu osuđeni jedno na drugo, ali ako se raziđu, to će štetiti i jednoj i drugoj strani. Kome više, ogledat će se kroz način na koji bi predsjednica nadoknadila nedostatak organizacijske strukture te s druge strane koga bi HDZ izabrao kao kandidata', zaključuje Rimac.

  • +9
Plenković i Grabar Kitarović na konferenciji Dan velikih planova Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL