NIŠTA OD SJEDNICE VNS-A

Predsjednica se neće petljati u 'slučaj praćenje' do nove Vlade

08.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U Uredu predsjednice prate izjave vezane za slučaj 'praćenje', odnosno optužbe glasnogovornika Mosta upućene PNUSKOK-u i SOA-i da su nezakonito pratili Božu Petrova, ali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost dok se ne izabere nova Vlada

Na upit tportala hoće li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog slučaja 'praćenje' i hoće li ona zbog tog slučaja poduzimati neke korake kako bi se utvrdilo je li bilo zloupotrebe obavještajnog sustava u političke svrhe, njezin glasnogovornik Luka Đurić odgovorio je kako sazivanje VNS-a nema težinu dok imamo tehničku vladu.

'Predsjednica čeka izbor nove Vlade kako bi se sazvalo Vijeće za nacionalnu sigurnost i kad budemo imali Vladu, predsjednica će sigurno otvoriti i pitanje mogućih političkih zloupotreba sigurnosnih službi', naglasio je Đurić.

Podsjetimo, sukreiranje politike nacionalne sigurnosti jedna je od najvažnijih direktnih izvršnih ovlasti predsjednice Republike. Ona, u suradnji s Vladom RH, usmjerava rad sigurnosnih službi putem Vijeća za nacionalnu sigurnost, središnjeg koordinacijskog tijela sigurnosnog sustava RH, koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

Predsjednica s premijerom supotpisuje odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao i imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih službi.