premijer nije znao za probleme

Predsjednica se čula s Netanyahuom oko aviona: Inzistiram da dobijemo ono što smo dogovorili

12.12.2018 u 16:31

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na domjenku za medije rekla je da se čula s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i da su razgovarali i o temi nabave aviona

Predsjednica je kazala kako je prije mjesec dana podsjetila Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpa da Hrvatska čeka dogovor dvije države. Shvaćala je tada to, kazala je, kao birokratski postupak od kojeg ni SAD nisu imune.

'Tad se nisu očitovali ni jedan ni drugi ni o čemu niti smo znali. Rekao mi je sam premijer da ni on nije znao da su postojali neki problemi. O tome sam i ja saznala dva tjedna kasnije', rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatska na to ne može utjecati jer je riječ o tehničkim pregovorima SAD-a i Izraela.

Što se tiče nabave aviona kazala je: 'U ovom slučaju s obzirom da je riječ o ogromnom poslu i ogromnim novcima i zato treba postupati transparentno i odgovorno. Bolje je ići temeljito u ovom procesu, nego ga na brzinu okončati. Inzistiram da dobijemo ono što smo dogovorili i po cijeni koju smo dogovorili. Naravno, odluka je na Vladi', kazala je.

Moramo biti sigurni da Hrvatska neće platiti dodatne novce zbog ovog.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Riječ je o suverenoj odluci da se nabavljaju zrakoplovi i Hrvatska je konsentzusom odlučila zadržati vojno zrakoplovstvo', kazala je.

Podsjetila je na neslavan remont MIG-ova iz 2013. 'Ja bi osobno voljela da se moglo kupiti nove zrakoplove, no moramo biti odgovorni. Moramo kupiti ono što je u skladu s našim mogućnostima i državnim interesima', jasna je Grabar Kitarović.