neobična konstatacija

Je li Hrvatska izmanipulirana u procesu nabave borbenih aviona? Krstičević: Vidjet ćemo na kraju procesa

11.12.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević ponovno je, na pitanje novinara, komentirao nabavu borbenih aviona od Izraela

Sjedinjene Američke Države ne žele dati dozvolu za prodaju tih aviona Hrvatskoj dok se iz njih ne izvadi izraelska tehnologija, stoga je proces nabave trenutno u zastoju. Hrvatska strana otpočetka je znala da avioni neće moći biti prodani bez ispunjenja tog uvjeta, no svejedno je prihvatila izraelsku ponudu.

Osim uobičajenih izjava kako je riječ o procesu koji je u tijeku i da SAD i Izrael trebaju dati objašnjenje te stavljanja naglaska na to kako je cijeli posao s hrvatske strane bio transparentan, zapazili smo i pomalo neobičnu konstataciju ministra Damira Krstičevića. Naime, na pitanje je li Hrvatska izmanipulirana u tom procesu ministar je odgovorio: 'Vidjet ćemo na kraju procesa.'

Za svoju odgovornost, u slučaju da propadne proces nabave aviona, Krstičević je rekao kako sve što radi - radi odgovorno.

'Uvijek je netko odgovoran. Prema tome, odgovoran sam. Po pitanju Hrvatske mogu samo kazati da je proces bio detaljan, transparentan, sustavan i struka je odredila kakav avion nama treba, a na osnovi toga smo raspisali natječaj, otvorene su ponude, bilo je javno otvaranje ponuda i nakon toga evaluirane su sve ponude te evaluirani svi dokumenti ponuditelja. Nakon završetka cijelog tog procesa struka je odlučila koja je najbolja ponuda za Republiku Hrvatsku. Prema tome, mislim da je s hrvatske strane sve napravljeno vrlo profesionalno i odgovorno', rekao je ministar Krstičević.

>>> Tko je kriv za fijasko s nabavom borbenih aviona? Kako god okrenete, prvi čovjek pobjedničke hrvatske vojske

Ministar ponovno nije dao jasan odgovor o tome ima li Izrael ili nema dozvolu Amerikanaca za prodaju svojih aviona Hrvatskoj. Podsjetimo, američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst nedavno je izjavio da Izrael tu dozvolu još nema.

'Imamo dokument vlade SAD-a da država Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da država Izrael može i prodati taj zrakoplov Republici Hrvatskoj. Nakon toga imamo, isto od države Izrael, papir na kojem je njihova odgovornost da konačno odobrenje za prodaju dobiju od vlade SAD-a', rekao je Krstičević, ponovno zbunivši javnost jer ostaje nejasno tvrdi li Krstičević da dozvola za prodaju postoji ili je Izrael tek treba dobiti od SAD-a.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso uoči obljetnice Oluje u kolovozu 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban