ODGOVOR KRITIČARIMA

Predsjednica: Samo zlonamjerni mogu iz moje izjave iščitavati veličanje NDH

14.03.2018 u 16:43

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović oglasila se priopćenjem u kojem odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima.

Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države.

'Samo zlonamjerni mogu iz izjave Predsjednice Republike Hrvatske iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika', poručila je predsjednica.

>>> Jakovina održao predsjednici lekciju iz povijesti: Ambasade Njemačke i SAD-a trebale bi pregledati njezinu izjavu

Tužno je, smatra Grabar Kitarović, što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani.

Podsjetimo, predsjednica je u govoru pred argentinskim Hrvatima kazala kako su Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.

Nakon toga je postala metom kritika u domovini koji su njenu izjavu povezali s glorifikacijom ustaštva pošto su 'prostor slobode' upravo u Argentini nakon Drugog svjetskog rata pronašle mnoge ustaše.

Grabar Kitarović i Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice RH
Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr