grabar kitarović u osijeku

Nakon medijske paljbe predsjednica otkrila je li se čula s premijerom Plenkovićem

02.06.2018 u 12:06

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u subotu je, drugog dana boravka i djelovanja svog premještenog Ureda u Osječko-baranjskoj županiji, sudjelovala u obilježavanju dana Županije. Komentirala je odnos s premijerom, kao i pohvalu Mostu

Nakon svečanosti u izjavi medijima predsjednica Grabar Kitarović komentirala je vjeruje li da su po pitanju demografije mogući koraci u nekom skorijem vremenskom roku.

'Ja vjerujem da jesu, ali kao što znate svakim mjerama je potrebno neko vrijeme, nekima čak 20 i 30 godina. Što se tiče migracija, mislim da to brže možemo zaustaviti. Ja se nadam i želim tu sinergiju ne samo s Vladom, nego svim dionicima koji su zainteresirani za te teme. Rekla sam da ću 11. predstaviti svoje mjere, ne samo demografsku, nego i na šire teme socioekonomskog okvira. Naravno, odgovornost je sviju nas u državi, kako na razini državne vlasti tako i na razini regionalne, lokalne smaouprave, kako bi se zaustavili trendovi isljevanja. U prvom pogledu tu je posao, visina plaće, ali i osnivanje obitelji. Sugovornici mi često ističu da je problem društvena klima, ali i klijentelizam i nepotizam. Mnogi od onih koji su otišli rekli su mi da bi se sutra vratili kada bi bili sigurni da bi ih se gledalo po njihovoj kvaliteti. Očito nam je potrebna promjena društvene klime', kazala je predsjednica, a prenosi N1.

Premijer Plenkovića iznenadilo je što je predsjednica pohvalila Most, za njega je to 'ekipa koja vraća Hrvatsku unazad'.

'Pohvalila sam njihove mjere za demografiju, neću uopće ulaziti u komentar onoga što je rekao premijer Plenković. Želim dijalog i s drugim strankama, koje su u oporbi, drugim saborskim zastupnicima, ljudima na terenu, institucijama...', rekla je Grabar-Kitarović.

Za referendumska pitanja inicijative Narod odlučuje premijer je kazao da su promašena i neodgovorna. Što misli predsjednica?

'Moj stav općenito prema referendumima jest da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda. Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj. Isto tako su pokazali želje za izmjenom izbornog zakona', smatra predsjednica Republike.

Na pitanje je li se čula s premijerom i hoće li biti sastanka rekla je da se nisu čuli, ali da vjeruje da će sastanak zaista biti jer 'ne može zamisliti situaciju da ne razgovaramo'.

Upitana o svojoj jučerašnjoj izjavi da politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želim, predsjednica je kazala da nije mislila na nikoga konkretno.

'Moramo vratiti povjerenje građana', zaključila je na kraju.

Predsjednica s predstavnicima Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u subotu je, drugog dana boravka i djelovanja svog premještenog Ureda u Osječko-baranjskoj županiji, sudjelovala u obilježavanju dana Županije.

Uz nazočnost pripadnika 20 povijesnih hrvatskih postrojba vijence kod križa položila su izaslanstva Ureda predsjednice RH, osječko-baranjskih županijskih i osječkih gradskih vlasti, Hrvatske vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Predsjednica Grabar-Kitarović u Osijeku će se danas sastati sa savjetom članova Vijeća nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije, županijskom Koordinacijom Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata i županijskim Savjetom za branitelje te s rektorom osječkoga Sveučilišta Vladom Gubercem.

  • +12
Predsjednica položila vijenac i zapalila svijeću na platou Kapelice Mira na Krunskoj utvrdi Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Također predsjednica će se prigodno obratiti na svečanoj sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine, u povodu dana Županije, nakon čega će posjetiti gradove Donji Miholjac i Našice te općine Donja Motičina i Feričanci.