blokiran sustav

Đikić: Kad se makne cijepljenje, ospice će biti smrtonosne i djeca će nam umirati

02.06.2018 u 10:28

Bionic
Reading

Političari imaju svoju agendu, razmišljaju kratkoročno jer se uvijek boje da će izgubiti mandate. Oni rade na temelju političkih interesa i tu je problem Hrvatske od osamostaljenja do danas, glavne su poruke znanstvenika Ivana Đikića koji je u subotu komentirao stanje u obrazovnom sustavu Hrvatske, ali i raspravu oko cijepljenja

'U hrvatskim školama ima vrlo puno talentiranih angažiranih i zadovoljih učenika, no s druge strane tu su realni problem poput demografskih i problema politike', kazao je znanstvenik Ivan Đikić u intervjuu tjedna Hrvatskoga radija.

  • +7
Ivan Đikić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Političari imaju svoju agendu, razmišljaju kratkoročno jer se uvijek boje da će izgubiti mandate. Oni rade na temelju političkih interesa i tu je problem Hrvatske od osamostaljenja do danas', rekao je dodavši kako nismo imali nijednog premijera ni ministra obrazovanja koji je razumio nužnost promjene.

Sve je jasno oko cijepljenja

Znanstvenik je komentirao i buru koja se u Hrvatskoj diže oko cijepljenja. 'Nedopustivo je reći da je cijepljenje uzrok problema, cijepljenje je način na koji se borimo protiv virusa i danas nemamo ništa bolje. To je ono što javnost mora znati. Kad se makne cijepljenje, ospice će biti smrtonosne i djeca će nam umirati, a mi ćemo se pitati gdje smo pogriješili', kazao je.

'Mi imamo odlične škole, ali sustav ih blokira', bio je direktan Đikić.

Kaže kako ima nade jer tu su djeca koja imaju dobru bazu i znaju mnogo, ne ne iskazuju sebe.

'Previše vremena je prošlo u jalovim raspravama, treba razmišljati o temema iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, biti uključiv', napominje te dodaje kako upravo zato to ne može raditi jedna osoba, nego različiti stručnjaci.

'Politika je zamrljala i nešto što je dobro napravljeno', oštar je Đikić te napominje kako je zrelost društva jedan od glavnih faktora koji diktiraju teme u politici.

Ide li reforma u dobrom pravcu?

‘I ministrica Divjak se gubi u političkoj trgovini, a njeni suradnici izgubili su polet. Ovo sve što se događa u reformi su mali fragmenti onoga što doista trebamo i bojim se da će neuspješno završiti. Ministrica će uspjeti samo ako se makne od sufliranja HNS-a i uplitanja HDZ-a', zaključio je Đikić.