prava žena

Predsjednica o Ilčiću: Odgovoran političar se informira o temama u kojima nije ekspert

04.02.2018 u 15:51

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je položaj žena u današnjoj Hrvatskoj, a dotaknula se i kontroverznih izjava Ladislava Ilčića, savjetnika ministrice kulture i predsjednike stranke Hrast

Predsjednica je kazala za Novi list da je danas manje žena u politici, na izvršnim mjestima u gospodarstvu, poduzetništvu, a sve više visokoobrazovanih žena nailazi na prepreke u zapošljavanju. Postoje problemi su s usklađivanjem majčinstva, kućanskih i poslovnih obaveza o čemu svjedoči iz vlastitog iskustva.

Sve manje djevojčica, kazala je, odlučuje se za STEM zanimanja, a poseban problem je sa ženama koje u pedesetima izgube posao.

Smatra da u javnosti, medijima, treba intenzivnije mijenjati tradicionalno mišljenje o tzv. 'slabosti' ili manjoj vrijednosti žena.

'Kada mi postave 'žensko' pitanje, odgovaram protupitanjem – biste li to isto pitali da nisam žena – predsjednica?', poručila je Grabar Kitarović

Naglasila je da su alarmantni podaci da je za 78% povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina, a posebno je zabrinjava podatak da čak 45% mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku.

'Na žalost svjedoci smo i doista tragičnih borbi među djevojčicama što je doprlo nedavno i u medije, a navodno nije jedini slučaj! Oštro osuđujem svako nasilje, a posebno sam zgrožena ovom vratim nasilja kojim se mladi navodno dokazuju jedni pred drugima, umjesto da vrijednostima, postignućima i dobrim djelima stječu popularnost!', poručila je predsjednica

  • +12
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je humanitarnu udrugu Rijeka ljubavi Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Na upit zašto nije reagirala na izjavu predsjednika Hrasta i savjetnika ministrice kulture Ladislava Ilčića o hormonalnim ciklusima i ponašanju žena predsjednica je kazala da je u medijskom prostoru svakodnevna zaglušujuća buka izjava pojedinih političara, koji nisu nužno i stručnjaci za pojedina područja.

'Ukoliko nije ekspert za pojedino područje, u ovom slučaju endokrinološko, odgovoran političar trebao bi se o pojedinim temama informirati prije nego donese svoj vlastiti stav, a posebno prije nego ga iznese u javnosti. Općenito smatram da se za mnoga važna pitanja u javnosti iznose mišljenja koja nisu stručna, što nekada dovode i do ugrožavanja zdravlja kao što je bio slučaj s cijepljenjem', zaključila je Grabar Kitarović.