LEGALIZIRANA DISKRIMINACIJA

Predsjednica Europske komisije: Mađarski zakon je sramota

23.06.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snažno je u srijedu osudila mađarski zakon za koji kaže da diskriminira ljude na osnovu seksualne orijentacije

“Ovaj mađarski zakon je sramota. Dala sam upute nadležnim povjerenicima da pošalju pismo kako bismo izrazili našu pravnu zabrinutost prije nego što zakon stupi na snagu”, kaže von der Leyen u pisanoj izjavi.

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

“Ovaj zakon jasno diskriminira ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije. On je protivan temeljnim vrijednostima Europske unije, ljudskog dostojanstva, jednakosti i poštivanja ljudskih prava. Nećemo raditi kompromise o tim načelima”, ističe predsjednica Komisije.

Ursula von der Leyen dodaje da vjeruje u Europsku uniju u kojoj je svatko slobodan biti ono što je jest i voljeti koga god želi.

“Vjerujem u Europu koja prihvaća raznolikost. Koristit ću sve ovlasti Komisije kako bih osigurala da se prava svih građana EU-a poštuju. Tko god oni bili i gdje god živjeli u Europskoj uniji”, kaže von der Leyen.

sve osim nogometa