IZVJEŠĆE EU PARLAMENTA

[VIDEO/FOTO] Rezolucija Predraga Matića o abortusu podijelila saborske zastupnike, Zekanović mahao 'modelom djeteta'

23.06.2021 u 11:42

Bionic
Reading

Rezolucija hrvatskog eurozastupnika Predraga Matića o općem pravu na pobačaj, o kojoj bi trebao glasati Europski parlament u Bruxellesu, podijelila je u srijedu saborske zastupnike

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) u slobodnom iznošenju stajališta kazao je da se tim izvješćem želi naložiti svim članicama EU-a da abortus bude legalan i dostupan, odnosno želi se onemogućiti donošenje zakona kojim bi se štitio život, te želi dokinuti pravo na priziv savjesti. Podsjetio je pritom da je Slovačka nedavno rezolucijom odbacila to izvješće te najavio da će Hrvatski suverenisti predložiti slično po uzoru na tu zemlju.

Saborski zastupnici, njih 39, potpisali su peticiju protiv tog izvješća, a kada treba donijeti zakon o zaštiti života, za što dobivaju plaću, onda ih nema, ustvrdio je Zekanović, nazvavši ih licemjerima.

"Svima onima koji ne znaju o čemu govorim, evo, jedan mali model djeteta kojeg je dozvoljeno ubiti u našoj državi Hrvatskoj zato što zastupnici u Saboru nisu donijeli zakon kojim bi se zaštitio život”, kazao je Zekanović, pokazujući, kako je rekao, 'model djeteta'.

Selak Raspudić: Europski parlament prekoračuje svoje ovlasti

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) navela je zašto je Matićevo izvješće neprihvatljivo. Tvrdi da Europski parlament njime prekoračuje svoje ovlasti jer se bavi pitanjima, poput zdravlja, spolnog odgoja, reprodukcije i pobačaja koji su u zakonodavnoj nadležnosti država članica, ulazi u djelovanje povjerenika za slobodu vjeroispovijesti, te nastavlja regresivnu tendenciju dokidanja priziva savjesti.

"Sloboda mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti spada u ljudska prava i temeljne slobode zajamčene međunarodnim dokumentima i Ustavom RH, a poziv na njegovo dokidanje ili ograničavanje direktno je narušavanje teškom mukom stečenih ljudskih prava nakon zločina Drugog svjetskog rata protiv kojega bi svi trebali ustati", istaknula je Selak Raspudić, pitajući odakle se uopće Fred Matić našao u toj priči i tko je stvarni autor izvješća.

  • +13
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) rekao je da vrijednosti onih koji žele ženama oduzeti pravo izbora nisu njegove vrijednosti, da se ne slaže s njihovim stavovima ali podržava njihovo pravo da ih javno zastupaju u nadi da će jednog dana promijeniti mišljenje. "Njihove vrijednosti nisu moje vrijednosti, prije svega zato što smatram da ne odvajaju države od vjerskih zajednica nego ono što oni percipiraju kao Božji zakon žele učiniti zakonom u državi”, kazao je Glavašević, dodavši da je po istraživanjima 90 posto građana Hrvatske protiv zabrane prekida trudnoće.

HDZ-u je pak spočitnuo da se njihov konzervativizam "mijenja kako vjetar puše", pitajući koga pokušavaju impresionirati, a nazvao ih je "butik vjernicima i butik demokratima".

Jure Brkan u ime Kluba HDZ-a samo je dodao da ne želi sudjelovati u natjecanju tko je konzervativniji ili liberalniji jer je riječ o kompleksnoj temi, a ne želi davati reklamu Matiću i "njegovim kerefekima u EP-u".

Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) kazala je kako smatra da bi abortus trebao ostati dostupan i da žene treba zaštititi.

Jeckov ukazala na diskriminaciju prema nacionalnim manjinama

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) u slobodnom govoru osvrnula se na mišljenja Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za praćenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, navodeći kako i dalje postoji diskriminacija prema pripadnicima određenih skupina, posebno prema romskoj i srpskoj nacionalnoj manjini, uključujući i povratnike, kako je i dalje u porastu govor mržnje, kao i slučajevi govora mržnje u medijima i u političkom diskursu.

"I dalje u javnoj raspravi o nacionalnim manjinama prevladavaju protumanjinska retorika i predrasude, a time su najviše pogođeni pripadnici srpske i romske nacionalne manjine. I dalje povijesni revizionizam pogađa srpsku, romsku i židovsku nacionalnu manjinu. Negativni stereotipi u tiskanim, audiovizualnim i društvenim medijima ne osuđuju se ni sankcioniraju u dovoljnoj mjeri", kazala je Jeckov.

Najavila je također da zastupnici SDSS-a neće u četvrtak sudjelovati u radu Sabora jer odlaze na komemoraciju za žrtve ustaškog terora u Jadovnom i na otoku Pagu u logoru Slana.