grabar kitarović iz zagorja

Predsjednica dodatno objasnila kritike upućene Vladi

25.01.2018 u 14:22

Bionic
Reading

'Drago mi je da su makroekonomski pokazatelji dobri, ali ističem da problema još ima i da se treba uhvatiti u koštac s njima', poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno iz Krapine i krenula konkretno objasniti na što je mislila kada je kritizirala Vladu

'Ima oko 320.000 blokiranih građana, a ako pomnožite broj članova obitelji, suočavamo se s puno gorim stanjem. Činjenica je da ljudi odlaze iz Hrvatske i da negdje drugdje zaražuju za život', rekla je predsjednica, piše N1.

Napomenula je kako pri tome nije mislila samo na blokirane, nego i na sve hrvatske građane te predložila na koji bi način oni mogli osjetiti povoljne makroekonomske pokazatelje.

'Daljnja porezna rasterećenja, porezna politika koja bi trebala ići u pravcu rasterećivanja poduzetnika. Porezne reforme dobro su krenule i mislim da ih treba nastaviti. Mislim i na ulaganje, na otvaranje radnih mjesta, rast plaća, pogotovo tamo gdje bi poslodavci htjeli platiti više svoje radnike, ali to ne čine, jer su penalizirani', objasnila je ona.

Smatra, također, kako bi trebalo poboljšati rad administracije kako bi bila učinkovitija te da otvaranje radnih mjesta ne bude komplicirano.

  • +10
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u posjetu tvrtki Predionica Klanjec Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

'Postoji niz mjera koje možemo donijeti i koji će se odražavati izravno ili neizravno na građane', rekla je Grabar Kitarović u Krapini.

Na novinarski upit vezano oko natječaja za Ekspertnu radnu skupinu za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, rekla je da se ne želi miješati u kadrovska rješenja Vlade.

'To je na Vladi da odluči. Želim da se po pitanju obrazovne reforme prestanemo dijeliti, to je pitanje primarnog značaja, a osim reforme kurikuluma, potrebna je cjelovita reforma obrazovnog sustava. Tu trebamo konačno postići nacionalni konsenzus i krenuti u snažnu, žustru, hitnu reformu, u kojoj se nećemo dijeliti po ideološkim pitanjima, koja su sporedna, nego da uhvatimo korak s modernim državama', zaključila je predsjednica.