REAKCIJE NA GRČKU IZ HRVATSKE

Predsjednica bez komentara, Milanović nejasan

06.07.2015 u 15:10

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg grčkog 'ne' europskim kreditorima ne prestaju stizati reakcije iz cijele Europe. Što će to značiti za budućnost Europske unije i hoće li se neizvjesna situacija odraziti na prilike u Hrvatskoj, priupitali smo i hrvatske političare, dobro upućene u vanjskopolitičke prilike

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovićne želi komentirati rezultat grčkog referenduma sve dok on ne bude proglašen službenim. Predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da su Grci još jednom, pola godine nakon izbora, dali legitimitet aktualnoj vladi.

'Ali tu se, naravno, pitaju i druge Vlade, koje su također demokratski izabrane, pitaju se i države koje su prošle kroz programe štednje. Pitanje je kako bi one gledale na to da se Grčkoj sada određuju labaviji kriteriji. Mi još nismo u eurozoni pa u donošenju tih odluka nećemo ni sudjelovati. Grčka je imala druge strukturne probleme i žao mi je zbog toga. Mjere štednje su kontroverzne i treba naći neku ravnotežu, a izgleda da je Grčka nije našla. Štedjeli su i Španjolci i Irci, Portugalci pa i Talijani. Narod u Grčkoj je rekao što je imao za reći, ali treba naglasiti da i drugi narodi biraju svoje demokratske vlasti, a pravila su više ili manje ista za sve', kazao je Milanović, koji smatra da Hrvatska ne treba žuriti u eurozonu.

Sljedećih nekoliko dana bit će ključni za sudbinu Grčke i eurozone, kaže za tportal predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, SDP-ov Daniel Mondekar.

'Građani Grčke su izrazili svoje mišljenje i sada treba čekati što će se dogoditi. Ima nekoliko scenarija, od toga da možda Grčka dogovori nove uvjete, a možda se nađe u političko-ekonomskom limbu, što je po meni najvjerojatniji scenarij. Kao treći scenarij je opcija da dođe do grexita, u što sumnjam', kaže nam Mondekar.

Hoće li grčko 'ne' biti i prekretnica za Europsku uniju i eurozonu, tek treba vidjeti, poručuje Mondekar.

'Grčka ne može samo tako iz eurozone, ne postoji za to legal basis, osim izlaska iz Europske unije, a za to bi Grčkoj trebalo dvije godine, što joj ne odgovara. Postoje pravne mogućnosti koje omogućavaju Europskom vijeću da ono uz Europsku komisiju i Europski parlament donese određene odluke koje nemaju legal basis u Lisabonskom sporazumu. Jedna je opcija mijenjanje sporazuma, što je opet problematično zbog grexita', kazao je Mondekar.

S obzirom na rezultate referenduma, očito je da će se situacija dodatno zakomplicirati, poručuje pak bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ov Gordan Jandroković.

'Cipras je dobio što je tražio, a to je potpora Grka za beskompromisan odnos prema kreditorima. Međutim, skeptičan sam oko šansi da će Cipras ovime pozitivno utjecati na položaj Grčke', kaže Jandroković za tportal.

I dok neki već govore o 'velikoj prekretnici za Europu', Jandroković smatra da je prerano za takav način razmišljanja.

'Ne bih žurio s takvim procjenama jer je projekt Europske unije i eura civilizacijski projekt i ne vjerujem da će ga ugroziti ovako teška situacija', poručuje Jandroković.

Sasvim drugačije razmišlja predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Grčki referendum i grčko 'ne' europskim institucijama, odnosno 'Trojci', početak je dugotrajne borbe za drugačiju Europu i za drugačije odnose među članicama Europske unije te odnose između članica i Europske unije i dominantne politike Europske unije, a to je politika štednje. Ta politika, nažalost, teško kompromitira samu Europsku uniju, u kojoj se Europska unija sve više pretvara u uniju kreditora, a sve manje u uniju građana i država', kazao je Pupovac za tportal.

Stoga je, smatra Pupovac, odluka grčkog naroda na referendumu važna za sve europske građane.

'Doista je vrijeme da cijela Europa shvati da unija kreditora nije Unija s kojom smo počeli, Unija kojoj smo se obvezali i Unija kojoj vjerujemo. To jest dio Unije, ali ne može biti i sva Unija. EU mora razmisliti kako će se transformirati, kako će uvesti više solidarnosti i, istovremeno, kako će uvesti više obzira s obzirom na to u kakvo su države i njihove ekonomije dovedene stanje, ne na osnovi volje građana nego elita, i to istih elita koje su smatrane prijateljskim, pouzdanim i prihvatljivim od briselske birokracije i vodećih politika u samoj Uniji', kaže Pupovac.

Što se pak tiče utjecaja koji bi ovakva odluka na grčkom referendumu mogla imati na Hrvatsku, Mondekar ne smatra da će biti posljedica. 'Nismo dio eurozone i za nas još ne vrijede njihovi visoki kriteriji. Osim toga, Hrvatska ne mulja Europsku uniju, za razliku od Grčke, jer uzrok grčke krize bio je taj što je varala s brojkama. Uz to, kad se pogledaju hrvatski porezni sustav i gospodarstvo, zdravstveni sustav i mirovinski sustav, već godinama imamo bolju situaciju nego Grci i provodimo mjere koje su Grci sada odbili. Osim toga, Hrvatskoj su zbog iskustva koje je Unija imala s Bugarskom i Rumunjskom, a kasnije i Italijom, već tijekom pregovora nametnuti standardi koji se sada traže od Grčke - uvođenje reda u apartmanizaciju, porez na nekretnine i luksuz. Od njih se traži da se uvede reda. Tako da mislim da neće biti domino efekta Grčka-Hrvatska jer Hrvatska doista nije Grčka', zaključuje Mondekar.