VELEUČILIŠTE U POŽEGI

Predavačica invalida tjerala da se za ispit penje na kat!

16.08.2013 u 21:49

Bionic
Reading

'Ono što me nagnalo da se obratim institucijama je to što sam morao slušati oca kako teško diše i stenje dok me diže stepenicu po stepenicu na kat. Znojio se kao da punim stiskom ocijediš dobro navlaženu krpu... Svaki put se bojim da se što ne dogodi meni ili njemu. Kolica su nekoliko puta proklizavala pa nisam mogao zadržati obruče', počeo je svoju priču za jutarnji list Zlatko Marinac, apsolvent Veleučilišta u Požegi, koji se požalio na predavačicu Draganu Bijelić jer je odbila spustiti se u prizemlje da bi ga ispitala

Zlatko, piše Jutarnji list, boluje od cerebralne paralize, a ima i niz drugih dijagnoza zbog kojih se kreće invalidskim kolicima. Kako Veleučilište nije osiguralo pristup za studente u invalidskim kolicima, Zlatko je zamolio profesoricu da ga ispita u prizemlju, što je ona, tvrdi, odbila.

Više je puta, kaže, molio Bijelić da siđe iz ureda i izvrši obvezu ispitivanja znanja.

'Na moje uzastopne upite odgovarala je kako u vrijeme održavanja ispita imam dužnost biti u dvorani s ostalim studentima, iako je to u ovim okolnostima nemoguće. Ako držim da ne mogu pristupiti ispitu, rekla je, imam mogućnost odjaviti ispit te je to hoće li ona sići ili ne stvar dobre volje', ogorčen je Zlatko.

Dragana Bijelić odbila je komentirati navode studenta jer je svoj odgovor pismenim putem proslijedila dekanu Robertu Idlbeku. U obrazloženju koje je poslala dekanu navodi da ju je student prekasno zamolio da dođe i da je to napravio telefonskim putem. Naime, kaže da su ispitni rokovi izvješeni još u rujnu prošle godine te da je imao vremena pravodobno zatražiti da ga ispita u nekoj drugoj učionici.

'Student Marinac me nazvao i pitao može li on sam pisati ispit ‘dolje’. Odgovorila sam da ni u kojem slučaju nije moguće da student piše sam, bez nadzora. Nakon pitanja je li moguće da ga ispitam dolje usmeno, odgovorila sam potvrdno', piše Bijelić u obrazloženju. Od dekana je zatražila i da slučaj detaljno istraži i da razmotri mogućnost sankcioniranja ovakvog istupanja studenta koji iznosi neistine na račun predavača.

Tvrdi i da je student dosad uredno dolazio u prostorije na prvom katu.

To je potvrdio i Zlatko.

'Istina je da sam do sada obveze uredno izvršavao i na meni nepristupačnom prvom katu. Otac mi je svaki put pomagao da se teškom mukom popnem. No ja sam odrastao muškarac, a otac je sve stariji i to je postalo nemoguće. Osim toga, moje zdravstveno stanje je još više narušeno tako da zaista nisam mogao pristupiti ispitu', kaže Zlatko.