EKSTREMNA DESNICA

Pred sud će 72 člana grčke Zlatne zore

04.02.2015 u 20:19

Bionic
Reading

Sudsko vijeće prizivnog suda u Ateni u srijedu je pred sud poslalo 72 osobe, među kojima su i čelnici neonacističke stranke Zlatne zore, optuženi za pripadnost zločinačkoj organizaciji

Nakon petnaestomjesečne istrage koja je počela nakon što je član Zlatne zore u rujnu 2013. ubio antifašistički orijentiranog glazbenika, pred sud su izvedeni čelnik stranke Nikos Mikaloliakos, njegovi suradnici i nekoliko desetaka simpatizera stranke poznate po žestokim istupima protiv imigranata, ksenofobiji i antisemitizmu.

Uz optužnicu koja ih tereti za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji optuženima će se suditi i za pokušaj ubojstava, posjedovanje oružja i rasističke istupe.

Datum početka sudskog procesa još nije objavljen, no zna se da bi to trebalo biti krajem svibnja. Nakon višegodišnjeg toleriranja djelovanja stranke, grčko je pravosuđe nakon što je član stranke u rujnu ubio angažiranog glazbenika Pavlosa Fisasa odlučilo djelovati.

Među optuženima je i nekoliko policajaca.

Ekstremno desna neonacistička stranka Zlatna zora je unatoč uhićenjima ili kućnom pritvoru na nedavnim parlamentarnim izborima u Grčkoj osvojila sedam posto glasova i ušla je u grčki parlament u kojemu ima 18 zastupnika.