DANAS NA RASPOREDU

Pred Saborom proračun, pred premijerom odluka o ministru branitelja

15.03.2016 u 08:14

Bionic
Reading

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o proračunu za ovu godinu. Prema njemu su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a

Na materijalnim rashodima planiraju se uštede od 260 milijuna kuna, subvencijama 550 milijuna, pomoćima 300, naknadama građanima i kućanstvima 560 milijuna kuna, ostalim rashodima 550, te na nabavi nefinancijske imovine 280 milijuna kuna. Prvi čovjek državnih financija uoči rasprave je optimist, iako su i neki članovi Domoljubne koalicije najavili da neće podržati proračun.

'I neki dan kad sam komentirao ocjenu kreditne agencije Moody‘s rekao sam da očekuje da će proračun biti izglasan. A obzirom da je i prvi proračun za novu vladu, sigurno da u određenim segmentima i dinamike i malo povišenih tonova očekujem. Ali mislim da ćemo u konačnici imati proračun', rekao je ministar financija Zdravko Marić

Istodobno, na stolu premijera Tihomira Oreškovića bit će odluka o tome koga će predložiti Saboru za ministra branitelja.

Orešković je sinoć prisustvovao sastanku Domoljubne koalicije i Mosta i istaknuo da su ipak našli 33 milijuna kuna za prijevoz učenika. Tijekom jutra očekuje se telefonska sjednica Vlade na kojoj bi trebali donijeti amandman.

Fokus sinoćnjeg razgovora u Saboru ipak je bio na izboru ministra branitelja, a nezadovoljnici i u Domoljubnoj koaliciji i Mostu pitali su premijera zašto mu toliko dugo treba da se odlučio.

Orešković je po izlasku novinarima ovako opisao razgovore:
 
'Bilo je good, good, good. Bilo je malo good, good, good i malo, dobro. Nije bilo bad, nego malo diskusija', rekao je.

Još jednom je zahvalio Milijanu Brkiću na svemu te poručio da će danas naći vremena za kandidata kojeg bi trebali ponuditi. Kako se neslužbeno može čuti radi se o ratnom zapovjedniku Tigorva Tomi Medvedu, no premijer to nije htio niti potvrditi niti demantirati.

Odluku o prijedlogu za ministra branitelja danas očekuje i predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo koji je jučer izgubio strpljenje i zbog cijele situacije prekinuo sjednicu Odbora.

Poručuje kako bi danas ime ministra trebalo biti na premijerovu stolu. Strpljenje gubi i prvi potpredsjendik Vlade Tomislav Karamarko
 
'Nedopustivo je da se inače mjesec dana donose neke odluke kadrovskog tipa, kadrovskog karaktera, kao što se pokazalo u nekoliko slučajeva. Budite uvjereni da to više nećemo dopustiti', naglasio je Karamarko.

Izjavu novinarima dao je i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov koji nije želio odgovoriti je li Most blokirao izbor Brkića za ministra. Rekao je da je okrenut kandidatima za tu poziciju te se nada da će uskoro ministar biti odabran.
 
'Ispalo je akko je ispalo, ali evo, nadam se da će biti sada zaista kroz sljedećih tjedan dana', poručio je Petrov. O sastanku je rekao da je bio pozitivan i konstruktivan te se nada da će se održavati češće. Poručio je i kako će Most podržati proračun kao i da vjeruje da će se naći rješenje oko prijevoza učenika.