TRAGEDIJA RUSKOG NOVINARA

Prebijen, dobio nagradu, umro - krivci na slobodi

13.04.2013 u 19:13

Bionic
Reading

Ovog tjedna u Himkiju kraj Moskve umro je i pokopan Mihail Beketov, nagrađivani oporbeni novinar i žrtva atentata prije pet godina. Vijest da je podlegao njegovim posljedicama nije osobito popraćena u široj ruskoj javnosti, a na sprovodu se nije skupilo mnogo ljudi. Zadnje godine njegovog života mogu se shvatiti kao jeziva prijetnja onim novinarima koji se usude pisati o kriminalu predstavnika vlasti

Beketov je, prema dostupnim informacijama, umro u bolnici od srčanog udara koji je nastupio nakon gušenja prilikom uzimanja hrane. Nakon premlaćivanja bio je teški invalid. Zbog toga je Ilja Fajbisovič iz časopisa Snob povodom smrti napisao tekst s naslovom 'Jučer je umro Mihail Beketov. Ubili su ga prije pet godina'.

Kao urednik lista Himkinskaja pravda, Mihail Beketov oštro je kritizirao i upozoravao na kriminal administracije grada Himkija, na čijem čelu je sve do lani bio veteran Afganistanskog rata Vladimir Streljčenko. Najosjetljivija tema bila je gradnja dijela autoceste Moskva - Sankt Peterburg kroz drevnu Himkinsku šumu, često nazivanu 'plućima Moskve'. Oko nje se razbuktao težak sukob u kojem je ubijeno ili je teško ozlijeđeno više novinara i aktivista. Himki su počeli zvati 'podmoskovskom Čečenijom'.

Nakon što su mu ubili psa i zapalili auto, uporni Beketov je 2008. godine bio tako teško premlaćen da je ostao bez noge i tri prsta na ruci, a na glavi mu je idućih godina moralo biti napravljeno više operacija. U jednoj od njih amputiran mu je dio mozga. Za napad je, kao i za prethodna zvjerstva, optužio gradonačelnika Streljčenka - raspolagao je i dokumentacijom - no nitko nikada nije odgovarao, dok se on sam kao teški invalid morao pojaviti na sudu gdje je proglašen krivim zbog klevete gradonačelnika (presuda je kasnije ipak poništena). Da se nije digla javnost, piše Lenta, vjerojatno bi mu u jednom trenutku bio uskraćen i oporavak u bolnici.

Premda je godinama optuživao šefove grada Himkija i lokalne uprave i premda je i nakon atentata nastavio činiti isto, protiv tih ljudi nikada nije poveden proces. No zato je Beketovu u siječnju 2012. godine uručena posebna državna nagrada za najistaknutije novinare koju mu je osobno dodijelio (tada premijer) Vladimir Putin.

Beketovljev kolega Oleg Kašin iz Kommersanta, koji je dvije godine nakon njega zbog svog pisanja također preživio teško premlaćivanje (koje su mu priuštili nikad otkriveni počinitelji i naručitelji, a istraga je opstruirana), nazvao je tu ceremoniju 'izljevom osobite vrste cinizma jer nitko više ne sumnja u to tko je pokušao ubiti Beketova'.

Prijatelji preminulog novinara razmišljaju o stvaranju fonda za pomoć novinarima koji bi nosio ime Mihaila Beketova. Prvi iznos za taj fond bilo bi oko četiri kilograma kovanica i papirnatih novčanica koje su građani davali organizatorima prosvjeda dok je Beketovu prijetila novčana kazna zbog klevete. Pokojnik, kažu prijatelji, nije htio uzeti novac, nego je tražio da se puna vreća zadrži kao spomenik na građansku solidarnost. U Rusiji je, inače, od raspada SSSR-a naovamo ubijeno ili je teško ozlijeđeno više stotina novinara i medijskih djelatnika.