PAUL VANDOREN

Pravosuđe za EU i dalje sporno

19.01.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Paul Vandoren, veleposlanik i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, i Ivan Gabor, veleposlanik Mađarske, sastali su se 19. siječnja u Informacijskom centru Europske unije te predstavili mađarsko predsjedanje Europskom unijom. Veleposlanici su govorili o prioritetima predsjedanja Vijećem Europske unije, ali i o tekućim odnosima između Europske unije i Hrvatske te o preostalim izazovima za Hrvatsku u dovršenju procesa pristupanja EU

Paul Vandoren, veleposlanik i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, izjavio je da je Europska unija spremna prihvatiti Hrvatsku kao 28. članicu Unije te se nada da će 'hrvatski jezik uskoro postati 24. službeni jezik u EU'.

'Hrvatska se kreće u pravom smjeru, premda pred hrvatskom Vladom stoje neki teški izazovi. Prije svega, to su Poglavlje 23. i Poglavlje 8.', rekao je Vandoren.

'Do ožujka će biti jasno je li hrvatska Vlada sposobna, no siguran sam da će uspjeti', istaknuo je Vandoren.

Mađarski veleposlanik Ivan Gabor ukratko je predstavio program mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a. Pod motom 'snažna Europa', Mađarska je postavila četiri prioriteta da bi EU postao ekonomski, društveno, politički i institucionalno jači i privlačniji.

Cilj je stvoriti od EU-a uspješnije i kompetitivnije gospodarstvo u globalnim razmjerima. Ekonomska kriza nije donijela samo nove izazove, već i nove mogućnosti. Stoga Mađarska stavlja naglasak na politiku zapošljavanja.

'Snažna Europa treba snažnu zajedničku politiku', izjavio je Gabor, stavljajući u fokus zajedničku poljoprivrednu politiku, zajedničku energetsku politiku i kohezijsku politiku.

Jedan od mađarskih prioriteta je i stvaranje Unije koja će biti bliska svojim građanima, koja će im jamčiti slobode i prava. Mađarsko predsjedništvo će stoga dodatno ustrajati na promociji europskog kulturnog nasljeđa i raznolikosti.

U kontekstu četvrtog prioriteta koji podrazumijeva daljnje proširenje EU-a i globalni angažman, Gabor je istaknuo Hrvatsku te je rekao da se nada da će uspjeti zatvoriti sedam poglavlja u sljedeće dvije pregovaračke runde.

'Hrvatska treba služiti kao pozitivan primjer zemljama u susjedstvu', naglasio je Gabor.

Vandoren je na kraju istaknuo da se od Hrvatske ne očekuje samo usvajanje zakona, već i njihova implementacija.

'Vlada dobro radi svoj posao, ali Poglavlje 23., koje je jedinstveno poglavlje, i dalje ostaje velik izazov. Hrvatska vlada mora uvjeriti države članice da će implementacija biti učinkovita', zaključio je Vandoren, dodajući da su u slučaju brodogradilišta bitne dvije riječi: restrukturiranje i privatizacija.