LORA VIDOVIĆ

Pravobraniteljica reagirala zbog požara na Jakuševcu, traži očitovanje svih nadležnih službi

26.07.2019 u 15:47

Bionic
Reading

Zbog požara koji je izbio na Jakuševcu 24. srpnja 2019., pučka pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak te je od svih nadležnih službi zatražila očitovanje

Zbog požara koji je izbio na Jakuševcu 24. srpnja 2019., pučka pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak te je od Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Državnog hidrometeorološkog zavoda, zatražila očitovanja o njegovim uzrocima, okolnostima i posljedicama.

Naime, izbijanjem ovog požara, otvara se i pitanje zaštite okoliša, odnosno praćenja kvalitete zraka, gospodarenja otpadom, ali i zaštite javnog zdravlja, odnosno prava na zdrav život pa je radi toga zatražila podatke o stanju, održavanju i ispravnosti postaja na području Grada Zagreba koje se nalaze u Državnoj mreži za praćenje kvalitete zraka: Zagreb 1, 2 i 3, kao i u lokalnim mrežama na području Grada Zagreba, a posebice Mreži za praćenje kvalitete zraka Zagrebački holding d.o.o., ZGOS i pripadajućoj postaji Jakuševec. Važno je znati podatke o evidentiranim vrijednostima svih onečišćujućih tvari koje su emitirane u zrak, posebice lebdećih čestica od trenutka izbijanja požara pa sve do vremena njegovog konačnog gašenja, ali i perioda nakon koji može predstavljati opasnost za zdravlje, a o čemu građani moraju biti pravodobno i potpuno informirani. Također, važno je znati i koje se sve mjere poduzimaju u svrhu zaštite i provjere stanja vode i tla, obzirom na posljedice požara.

  • +41
Požar na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX
Požar na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

SITUACIJA POD KONTROLOM

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako izgleda reciklažno dvorište Jakuševac nakon jučerašnjeg požara

Pogledaj galeriju