Tena Šimonović Einwalter

Pravobraniteljica o kaznama za ustašovanje: Problemi će biti još veći

04.04.2023 u 13:42

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter pozdravila je u utorak najavljene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje uključuju visoke novčane kazne zbog pozdrava "Za dom spremni”, a smatra da je potrebno promijeniti i druge odredbe tog zakona

Postoji prostor za izmjene i drugih odredbi iz tog zakona, to su pitanja tzv. kriminalizacije siromaštva i kazni za prosjačenje ili pitanje regulacije prostitucije. To je zakon čiji temeljni dio datira iz 1977., dakle govorimo u predinternetskom vremenu i mislim da je zreo za opsežnije izmjene, rekla je pravobraniteljica nakon predstavljanja godišnjeg Izvješća o stanju ljudskih prava za 2022.godinu.

Kada je u pitanju poticanje vjerske ili etničke mržnje ili uzvikivanje ustaškog pozdrava, pučka pravobraniteljica smatra da podizanje kazni neće dati očekivani učinak ukoliko ne postoji ujednačena sudska praksa.

Ako se podigne kazna na 4000 eura a istodobno ne podižu optužni prijedlozi i ne pokreću prekršajni postupci kod korištenje simbola i pozdrava, problem će biti još veći, napominje.

"Jako važno da se podigne svijest građana o nezakonitom govoru te o nezakonitom korištenju i pozdrava i simbola. Samo povećati sankcije, a da ne znaju svi što je zabranjeno i što nije zabranjeno, opet ne može polučiti pravim učinkom”, smatra Šimonović Einwalter. 

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira trebao bi eksplicitnije spomenuti poticanje na mržnju ili diskriminaciju bi bilo kojoj osnovi, kao što je to slučaj s Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Iako u svom izvješću ne osvrće na problem osmero hrvatskih državljana u Zambiji koji su optuženi za trgovinu djecom, Šimonović Einwlater kazala je da od tamošnje Komisije za ljudske prava nije uspjela dobiti povratne informacije vezano uz postupanje tamošnjih vlasti prema njima.

"Oni su ovlašteni brinuti se za ljudska prava u Zambiji, oni su ti koji su pisali izvješće o uvjetima u zambijskim zatvorima. Mi obilazimo zatvore u Hrvatskoj, stanje nije dobro ,ali u Zambiji je neusporedivo gore", izjavila je.

Upitana o izvještavanju pojedinih medija o tom slučaju, u kojima postoji elementi govora mržnje, pravobraniteljica je odgovorila da je praćenje provedbe Zakona o elektroničkim medijima u nadležnosti Vijeća za elektroničke medije.

"Ne slažem se uvijek s njihovom ocjenom. Zato smo održali sastanak i razgovarali o tome što bi sve ulazilo u zaštićenu slobodu govoru, a što u nezakonit govor", rekla je Šimonović Einwalter.