SVJETLA NA CESTI

Od danas važna promjena na cestama za vozače, ali i bicikliste, pješake...

01.04.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da dnevna ili kratka svjetla moraju biti upaljena na vozilima od 1. studenoga do 31. ožujka, što znači da od danas, 1. travnja, kratka svjetla više nisu obavezna, izuzev noću i u slučaju smanjene vidljivosti

Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla kroz cijelu godinu, dok vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Zbog bolje uočljivosti, vozači motornih vozila mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena, stoji u zakonu.

Obzirom na više bicikala, mopeda i motocikala u prometu za ljepšeg vremena, policija poziva na oprez vozače ostalih vozila da ne oduzimaju prednost kada se uključuju u promet, prestrojavaju, pretječu, obilaze ili se polukružno okreću te skreću.

Vozače mopeda i motocikala podsjećaju na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a bicikliste na javnim cestama da noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, nose reflektirajući prsluk ili takvu cjelokupnu biciklističku odjeću.

Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.