ODLUKA JE NA SABORU

Pravobraniteljica Anka Slonjšak odabrala svoje zamjenike

05.12.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak predložila je Hrvatskom saboru da za njezinu zamjenicu na još jedan osmogodišnji mandat imenuje Miru Pekeč Knežević, a za zamjenika Darija Jurišića

Svoj prijedlog, koji je stigao u Sabor, ali još nije formalno uvršten u dnevni red, Slonjšak je temeljila na javnom pozivu na koji je pristiglo 37 prijava, od kojih jedna nije ispunjavala sve propisane formale uvjete, a druga je stigla nakon roka.

Nakon intervjua kojima je pristupilo 34 kandidata, izbor je sužen na njih četvero, a u konačnici pravobraniteljica se odlučila Saboru predložiti Pekeč Knežević i Jurišića. Za Pekeč Knežević (61), diplomiranu socijalnu radnicu, pravobraniteljica navodi da je stručna, odgovorna i poduzetna, izrazito motivirana da i dalje obavlja zadaće njene zamjenice.

Svojim znanjem, iskustvom i doprinosom koji je pokazala u proteklih osam godina Pekeč Knežević i dalje može unaprjeđivati položaj osoba s invaliditetom, a ono što je razlikuje od drugih kandidata je poznavanje cjelokupne problematike zaštite osoba s invaliditetom, objašnjava Slonjšak svoj prijedlog.

Za pravnika i doktoranda na osječkom Sveučilištu Darija Jurišića (36), ističe da je odgovorna i stručna osoba, razvijenih komunikacijskih vještina, da su poznavanje i iznimna zainteresiranost za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ono što ga razlikuje od ostalih kandidata. Jurišić je radno iskustvo stekao u Uredu države uprave u Zagrebačkoj županiji, te ministarstvima gospodarstva, rada i mirovinskog sustava te pomorstva i prometa.

Član je Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom od 2013., predstavnik Ministarstva u radnoj skupini za izradu Nacionalne strategije izjednačavanja osoba s invaliditetom 2016.-2020., sudjelovao je u izradi propisa vezanih uz položaj osoba s invaliditetom te na ostvarivanju njihovih prava u svim vidovima prometa itd.

Pravobraniteljica sama predlaže svoje zamjenike, a imenuje ih i razrješava Hrvatski sabor na mandat od osam godina s tim da mogu biti ponovno imenovani. Kad Sabor potvrdi predložena imena, Ured pravobraniteljice napokon će biti posložen.

Naime, sredinom listopada istekli su mandati dvoje zamjenika pravobraniteljice – Pekeč Knežević i Borisa Jakova Geričića koji su Ured vodili od svibnja kada je istekao prvi mandat Slonjšakove, do njezinog ponovnog imenovanja 17. listopada ove godine.