ŠAROLIKO DRUŠTVO

Pravnici, ekonomisti, bivši ministri: Tko sve sjedi u povjerenstvu za Agrokor

Bionic
Reading

Nakon višetjednog natezanja HDZ i SDP postigli su dogovor o osnivanju povjerenstva za Agrokor. Pet članova dolazi iz redova vladajućih, četiri iz redova oporbe, a njima pripada i mjesto predsjednika

Predsjednik tog istražnog povjerenstva bit će Orsat Miljenić (SDP), pravnik po struci i bivši ministar pravosuđa. Za vlade Zorana Milanovića bio je ministar pravosuđa, a trenutno u Saboru obnaša dužnost predsjednika Odbora za pravosuđe, člana Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, člana Odbora za zakonodavstvo, člana Odbora za vanjsku politiku, člana Odbora za predstavke i pritužbe te člana Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika.

Iz Kluba zastupnika HDZ-a u povjerenstvu za Agrokor sjedit će Josip Borić. Riječ je o rapskom HDZ-ovcu, angažiranom oko lokalnih pitanja i problema s kojima se susreću stanovnici hrvatskih otoka. Borić je rođen 1972. godine te je po struci nastavnik razredne nastave.

U aktualnom sazivu Sabora član je Odbora za turizam, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu te Otočnog vijeća iz reda zastupnika. 

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a, također će sjediti u povjerenstvu. Ovaj bivši policajac i kriminalist u problemu s diplomom, osim što je uz neke svoje kolege drugi čovjek parlamenta, član je Odbora za unutarnju politiku, Odbora za Hrvate izvan Hrvatske te Odbora za ratne veterane.

Iz redova HDZ-a u povjerenstvu za Agrokor je i Ante Babić. Ovaj diplomirani ekonomist potpredsjednik je Odbora za pravosuđe, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, član Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji, član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran i član Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a.

Tu je i magistrica prava iz Ogulina Marija Jelkovac. Ona je u Sabor ušla kao zamjena za ministra branitelja Tomu Medveda. U aktualnom sazivu Sabora sjedi na čelu Odbora za zakonodavstvo te je članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za pravosuđe, Odbora za ravnopravnost spolova i članica Državnoodvjetničkog vijeća iz reda zastupnika.

HNS će zastupati Stjepan Čuraj. Ovaj 37-godišnji Osječanin završio je Ekonomski fakultet u Osijeku, stručni studij ekonomije, i Pravni fakultet u Osijeku, stručni specijalistički studij javne uprave. Član je Odbora za zakonodavstvo, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za gospodarstvo i Odbora za pravosuđe.

Gordan Maras (SDP), bivši ministar u vladi Zorana Milanovića, jedan je od onih koji je gorljivo želio u povjerenstvo iako je HDZ smatrao da se u njemu ne trebaju naći bivši ministri. Po struci diplomirani ekonomist u Saboru je već četvrti mandat, a trenutno obnaša dužnosti predsjednika Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, člana Odbora za financije i državni proračun, člana Odbora za međuparlamentarnu suradnju, člana Mandatno-imunitetnog povjerenstva i zamjenika člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), kao i Maras, diplomirani je ekonomist i trenutno je član Odbora za financije i državni proračun, Odbora za gospodarstvo te Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda.

Nikola Grmoja (Most) završio je Filozofski fakultet u Zadru, smjer povijest i sociologija. U Saboru je od listopada 2016. godine kao član Mosta izabran u VI. izbornoj jedinici. Do sada je bio član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu.

  • +5
Lex Agrokor u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL