CIRKUS U SABORU

Zbog natezanja vlasti i oporbe propao izbor ustavnih sudaca, ali i povjerenstvo za Agrokor

06.10.2017 u 12:10

Bionic
Reading

Iako se činilo da su HDZ i SDP napokon su postigli dogovor o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor kao i sastav toga tijela, ali i postigli dogovor oko izboru sudaca Ustavnog suda u posljednji čas došlo je do obrata i na kraju je sve odgođeno za srijedu

Tijekom jutra u javnost su procurila imena članova povjerenstva za Agrokor i sve je teklo glatko do podneva. Onda je umjesto glasovanja došlo do raspada.

SDP je odbio ući u Sabornicu jer HDZ nije želio prije izbora ustavnih sudaca na dnevni red staviti glasanje o članovima povjerenstva.  

Da bi se ustavni suci izabrali potrebna je dvotrećinska većina u Saboru, a bez SDP-a nje u Saboru nije bilo pa su tako socijaldemokrati sabotirali HDZ da to napravi 'preko reda'.

  • +34
Zbog nemogućnosti dogovora propao izbor Ustavnih sudaca i osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Uslijedile su dvije stanke i međusobna optuživanja tko je kriv za novonastalu situaciju.

HDZ-ov Gordan Jandroković  je istaknuo kako je sva odgovornost na SDP-u dok je Gordan Maras (SDP) tvrdio da je njihov stav poznat od početka.

SDP je strahovao da će ih HDZ preveslati i da nakon izbora sudaca neće podržati Povjerenstvo u kojem su i bivša dva ministra Maras i Miljenić. HDZ, podsjetimo nije bio sklon da se u povjerenstvu nalaze bivši ministri iz bilo koje vlade.

Nakon stanke Arsen Bauk (SDP) je kazao kako očito još ne postoji dovoljno povjerenja između HDZ-a i SDP-a i pozvao je da se glasa o povjerenstvu i ustavnim sucima.

Jandroković je kazao da dnevni red određuje predsjednik Sabora i da je izbor ustavnih sudaca na dnevnom redu prije glasanja o članovima Istražnog povjerenstva. 

Nikola Grmoja (Most) pozvao je na razum i dogovor i naveo da je SDP-ov zahtjev odavno poznat.

Nikola Batinić (HNS) je istakao da izbor sudaca ne bi smio biti predmet ucjena i da HNS nema problema s osnivanjem Povjerenstva, ali da misle da nije potrebno.

'No unatoč tome mi ćemo to podržati', kazao je Batinić i dodao da treba glasovati prema dnevnom redu kako je predložen.

Branko Bačić (HDZ)  naveo je da je situacija bizarna jer dogovor oko izbora sudaca je postignut s gotovo sa svim strankama.

'Pozivamo da se osnuje povjerenstvo, da se izaberu suci i da se nakon toga izabere povjerenstvo', kazao je Bačić.

Međutim, dogovor nije postignut i sve je odgođeno za srijedu ujutro.

Bauk je nakon sjednice kazao da se sve može riješiti za pola sata i da HDZ može izglasati i Povjerenstvo bez njih jer im za to ne treba dvotrećinska većina.

Božo Petrov (Most) naveo je da je SDP cijelo vrijeme komunicirao da se prvo izabere povjerenstvo dok je HDZ svoje mišljenje mijenjao.

'Međutim, odgovornost je na objema stranama', kazao je Petrov.

U povjerenstvo su iz redova HDZ-a trebali biti imenovani Josip Borić, Ante Babić, Gvozdana Perić i Marija Jelkovac te HNS-ov Stjepan Ćurej, dok bi iz SDP-a to trebali biti Gordan Maras i Orsat Miljenić, Nikola Grmoja (Most) i Ivan Lovrinović (Promjenimo Hrvatsku).