KREATIVNO KNJIGOVODSTVO

Revizor u šoku: Nisam očekivao ovolike prepravke u Agrokoru, struka mora reagirati!

06.10.2017 u 10:33

Bionic
Reading

​​​​​​​Predsjednik državnog Odbora za standarde financijskog izvještavanja, ovlašteni revizor Ivica Smiljan gostujući u radioemisiji 'U mreži Prvog' HRT-a izjavio je kako je iznenađen visokim prepravcima koje je revizorska kuća PwC morala napraviti prilikom češljanja financijskih izvještaja Agrokorovih kompanija iz 2015. i 2016. godine

Podsjetimo, revizori izvanredne Uprave Agrokora utvrdili su da je vrijednost glavnih Agrokorovih kompanija precijenjena za 13,4 milijarde kuna, od čega se najveći dio odnosi na Konzum, kojemu je kapital morao biti srezan za čak 10 milijardi kuna.

'Dugo sam u računovodstvu. Još u bivšoj Jugoslaviji počeo sam raditi u struci. Iznenađen sam visokim prepravcima. Financijski analitičari kažu kako su očekivali i gore stanje kad se gleda poslovanje. Ali kad je riječ o izvješćima, PwC je iskazao velik broj prepravaka. Moramo o tome dobro razmisliti', rekao je Smiljan.

Slučaj Agrokor usporedio je s propašću američke tvrtke Enron koja je uništila kompaniju Arthur Andersen, tada jednu od vodećih svjetskih revizorskih i konzultantskih tvrtki. Pritisnut brojnim tužbama zbog friziranih izvješća Enrona, Arthur Andersen se urušio i ugasio.

'Nakon toga je američka država promptno reagirala. Donesen je restriktivni zakon koji je propisao način izrade financijskih izvještaja i revizije te je jasno postavio kaznenu odgovornost. Naša zakonodavna regulativa je vezana uz direktive EU-a, ali nas ništa ne koči da pooštrimo zakone', istaknuo je Smiljan.

  • +14
Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

S njim se složio bivši ministar financija Slavko Linić. Podsjetio kako je u socijalističkoj Hrvatskoj postojala služba društvenog knjigovodstva koja je nadzirala rad revizora.

'Tu smo službu ukinuli i došli smo do toga da nitko nema pravo nadzirati poslovanje privatnih tvrtki i njihova izvješća. To mogu raditi samo revizori koji polažu račune vlasnicima i dioničarima. Treba nam takva služba koja bi kontrolirala revizorska izvješća. Naravno, to nas dovodi do vječne teme želimo li jaku ili slabu državu. Ali evidentno je to da nemamo polugu za kontrolu financijskih izvješća. Porezna uprava za to nije zadužena. Ona kontrolira samo način plaćanja poreza i porezne osnovice', rekao je Linić.