PAPA U VELIKOJ BRITANIJI:

'Prava sreća je u Bogu, a ne u novcu'

17.09.2010 u 13:50

Bionic
Reading

Vatikan ne krije zadovoljstvo zbog dobroga prijema u Edimburghu i prilično velikog odaziva na misu u Glasgowu prvog dana posjete pape Benedikta XVI Velikoj Britaniji. U petak, pak, Papa ima intenzivan program u Londonu na kojem će izreći važne političke i ekumenske poruke

Svi dnevni listovi posvećuju veliki prostor Papinoj posjeti i, unatoč najavljenoj nezainteresiranosti, prate Benedikta XVI u stopu. Mediji ističu Papin napad na ekstremni ateizam i agresivni sekularizam.

U petak ujutro oko tisuću ljudi skandiralo je Papino ime pod prozorima nuncijature u Londonu, gdje je Papa proveo noć. Papa je toplo dočekan kada je sinoć stigao iz zračne luke Heathrow nakon mise u Glasgowu gdje se okupilo, prema vatikanskim izvorima, oko 70.000 vjernika, po sunčanom, ali hladnom vremenu.

Benedikt XVI je bio primoran čak dva puta izaći na balkon nuncijature kako bi zahvalio vjernicima i građanima koji su ga pozdravljali.

Nakon služenja mise u privatnoj kapelici nuncijature, Papa je otišao na susret s mladima, njih oko 4.000, te katoličkim odgojiteljima, u Saint Mary's University College u Twickenhamu gdje je uputio važne poruke.

Benedikt XVI je pozvao katoličke učenike i studente da budu 'budući sveci 21. stoljeća', zatraživši od katoličkih ustanova da stvore 'sigurno okružje za djecu i mlade', smjerajući na pedofilske skandale.

'Možda neki od vas misle: Biti svet, to nije za mene... Živimo u kulturi slavnih i mlade se često potiče da se ugledaju na osobe iz svijeta sporta i zabave', rekao je. 'Samo novac nije dovoljan da usreći čovjeka', upozorio je. 'Ključ sreće je veoma jednostavan: prava sreća je u Bogu', zaključio je.

Papin govor izravno se prenosio putem interneta u svim katoličkim školama u zemlji. Britanska Crkva posjeduje 2.800 školskih ustanova u kojima se školuje oko 800.000 učenika i 22 više škole i sveučilišta sa 12.000 studenata.

Papa će se i susreti s nadbiskupom kenterberijskim Rowanom Williamson (koji je bio jučer i na dočeku Pape u Edimburghu), što je važan susret zbog trzavica između Katoličke i Anglikanske crkve glede lanjskog dokumenta u kojem Vatikan otvara vrata anglikancima koji žele napustiti svoju crkvu i prijeći u Katoličku crkvu.

Dvije su točke programa u petak, pak, od izuzetne važnosti: Papin govor predstavnicima političkoga i građanskog društva, akademske zajednice, poduzetništva, diplomatskog tijela i vjerskih lidera u Westminster Hallu, najstarijem dijelu britanskoga parlamenta, baš tamo gdje je 1535. sveti Toma Moro osuđen na smrt u sklopu sukoba kralja Henrika VIII. i Svete Stolice.

Optužen za veleizdaju jer se nije odrekao Pape, Moro, teolog i humanist, te ministar vanjskih poslova Henrika VIII., izgubit će glavu u srpnju te godine. Tu je i ekumenski susret u Westminsterovoj opatiji, sjedištu Anglikanske crkve, mjestu gdje se od 1066. krune engleski kraljevi i kraljice, prva posjeta jednog Pape toj crkvi.

Večeras, prije povratka u nuncijaturu, Papa će moliti pred spomenikom neznanom junaku.