OD ZAGREBA DO VRGINMOSTA

Poznat Vučićev itinerer u Hrvatskoj: Evo s kim će se i gdje sastati srpski predsjednik

09.02.2018 u 18:50

Bionic
Reading

Konačno je iscurio dio protokola posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji će boraviti u Hrvatskoj idući tjedan u ponedjeljak i utorak

Dvije strane još uvije uglavljuju detalje te sigurnosne službe obavljaju posljednje provjere, ali kako sada stoje stvari Vučić će sletjeti u Hrvatsku u ponedjeljak u 10 sati te će se odmah uputiti na Pantovčak gdje će mu biti upriličen svečani doček, a nakon toga slijedi razgovor s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u četiri oka, sastanak delegacija i izjave za medije.

U hrvatskoj delegaciji će između ostalih biti i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić dok će Vučiću u pratnji biti ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Nakon prvog dijela službenog posjeta Vučić ide u Vladu gdje će se sastati s hrvatskom predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i potom s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Nakon tih sastanaka nisu predviđene izjave za medije.

  • +7
Predsjednica RH na svečanoj inauguraciji srbijanskog predsjednika Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Poslijepodne će Grabar Kitarović i Vučić posjetiti Gospodarski forum koji organiziraju gospodarske komore dviju zemalja, a oboje će održati i govore. Na forumu će sudjelovati po 15 velikih tvrtki iz Hrvatske i Srbije, a govorit će i predsjednici komora Luka Burilović i Marko Čadež.

Vučić će u ponedjeljak još posjetiti i Mitropoliju SPC-a gdje će se susresti s mladima s kojima će razgovarati o budućnosti srpske zajednice u Hrvatskoj.

Dan će zaključiti svečanom večerom na kojoj će biti oko 100 uzvanika, a koja je zatvorena za javnost.

Drugog dana posjeta Hrvatskoj srpski predsjednik će obići dvije srpske obitelji u Vrginmostu u općini Gvozd kojima će donijeti i računalnu opremu za lokalnu školu na poklon.

  • +4
Aleksandar Vučić i Milorad Pupovac položili cvijece na spomenik Nikoli Tesli Izvor: Pixsell / Autor: Hina/Pixsell

Na povratku u Zagreb sudjelovat će na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca. Na skupštinu je pozvan i cijeli hrvatski državni vrh. Nakon skupštine završava posjet i Vučić odlazi iz Hrvatske.

Spomenimo i da braniteljske udruge planiraju održati u ponedjeljak prosvjed protiv Vučićeva posjeta Hrvatskoj zbog njegove uloge u Domovinskom ratu. Na Pantovčaku poručuju da je Hrvatska demokratska zemlja i svatko ima pravo na prosvjed dok je u granicama zakonitog.