MRSIĆ O BERNARDIĆEVU PISMU

'Poziv za razgovor treba ići i drugima, a ne samo HDZ-u'

05.01.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Božićno pismo predsjednika SDP-a Davora Bernardića premijeru Andreju Plenkoviću, prema pisanju Jutarnjeg lista, diglo je i malo prašine u samom SDP-u. Dok neki neslužbeno govore da je pismo veliki promašaj, drugi ga vide kao pozitivan potez. Mirando Mrsić za tportal kaže da je stiglo vrijeme za veliki dijalog u društvu, no da poziv treba uputiti i drugima, a ne samo HDZ-u

U pismu premijeru Bernardić ga poziva na razgovor o vitalnim interesima Hrvatske i odlukama koje će odrediti kvalitetu života građana. Pritom Bernardić spominje teme poput minimalne plaće, odnosa prema sindikatima javnih službi i zaposlenima u obrazovanju i zdravstvu, poštivanje zakona i Ustava u ideološkim pitanjima i konačni prestanak revitalizacije ustaštva, decentralizaciju i reformu regionalne uprave i samouprave, olakšavanje uvjeta poslovanja za gospodarstvo, efikasniju javnu upravu te širokopojasni internet.

Dok neki neimenovani SDP-ovci smatraju to pismo promašajem, koji je njegov cilj i smisao, kaže za tportal Mirando Mrsić, treba dati Bernardić.

Mrsić podsjeća da se o stvaranju nacionalnog konsenzusa o pojedinim pitanjima raspravljalo i 2015. te da je takva inicijativa usuglašena i u sklopu tripartitnog partnerstva na GSV-u, no da tada oporba nije bila zainteresirana.

'Dosadašnji postupci ove Vlade, koji se temelje na ad hoc, umjesto na strateški planiranim i dugoročnim odlukama, potvrđuju da je danas sazrelo vrijeme da se o budućnosti Hrvatske, o smjeru njenog političkog, gospodarskog i socijalnog razvoja postigne društveni konsenzus, u koji će biti uključene sve političke opcije, socijalni partneri, HAZU, nevladine udruge i ostali zainteresirani dionici', kaže Mrsić za tportal.

Vrijeme je da svi sudionici društvenog života počnu dugoročno promišljati viziju Hrvatske u 21. stoljeću, smatra Mrsić.

'Posljedice gospodarske krize otkrile su sve nedostatke dosadašnjeg načina vođenja gospodarske i socijalne politike u Hrvatskoj, čija je posljedica nedostatan gospodarski razvoj i sve veće društveno raslojavanje, visoka nezaposlenost i neadekvatna socijalna sigurnost. Odluke o smjeru gospodarskog i socijalnog razvoja Hrvatske ne smiju biti kratkoročne, već dugoročne, dobro osmišljene i planirane, a temeljit će se na konsenzusu svih dionika u tom procesu. Pravo na donošenje takvih dugoročnih odluka ne pripada samo mandatu jedne Vlade, već to pravo pripada svim hrvatskim građanima, odnosno interesnim i ostalim skupinama u društvu koje imaju pravo izraziti svoje viđenje o pojedinim politikama o kojima ovisi svakodnevni život građana', kaže nam Mrsić.

U tom smislu vidi i ulogu SDP-a. 'Osobno smatram da SDP može biti predvodnik takvog procesa i da poziv za sudjelovanje u tom procesu SDP treba uputiti sindikatima, poslodavcima, ostalim parlamentarnim političkim strankama i svim zainteresiranim dionicima, a ne samo HDZ-u', kaže Mrsić, zaključivši kako će vrijeme pokazati je li društvo sazrelo za razgovor.