ozračena zona

Požari kod Černobila traju već tjednima; snažni vjetrovi pogoršali situaciju

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2020 15:30
  • Objavljeno 22.04.2020 u 15:30
Šumski požari kod Černobila

Šumski požari kod Černobila

Izvor: Profimedia / Autor: Volodymyr Shuvayev / AFP / Profimedia

Šumski požari u ozračenoj zoni isključenja kod Černobila gore već gotovo tri tjedna, a snažni vjetrovi u srijedu još su više pogoršali situaciju

„Brzina vjetra u ovom trenutku doseže 21 kilometar na sat”, objavila je državna agencija zadužena za to pretežito nenaseljeno područje.

Više od 1200 vatrogasaca gasilo je u srijedu nekoliko požara u tom području, navodi se u priopćenju, dodajući da ne postoji rizik za uništeni černobilski reaktor na koji je postavljen zaštitni 'sarkofag'.

„Nema prijetnje za zaštitnu kupolu, skladište radioaktivnog otpada i druge važne objekte u zoni isključenja”, ističe se.

Černobilska katastrofa koja se dogodila 1986. smatra se najgorom nuklearnom katastrofom u povijesti.

Šumski požari u černobilskoj zoni i drugdje u Ukrajini izbili su u vrijeme relativno suhih vremenskih uvjeta zadnjih tjedana nakon zime tijekom koje nije palo dovoljno snijega.

Stručnjaci za okoliš strahuju da bi požari mogli uzdignuti u zrak radioaktivni pepeo koji bi se mogao proširiti na 100-ak kilometara udaljen Kijev.

Savezne vlasti pripisale su jako zagađen zrak u Kijevu zadnjih dana požarima u obližnjoj regiji Žitomir, uvjeravajući da su razine radijacije u gradu u okviru prihvatljivog.

Radijacija u Kijevu i kijevskoj regiji u normalnim je okvirima i ne prelazi prirodne pozadinske razine”, istaknula je u srijedu Državna služba za izvanredne situacije.

To ponavlja već nekoliko dana.

Visoki dužnosnik za okoliš, Egor Firsov, rekao je na početku požara da je radijacija u černobilskoj zoni 16 puta viša od normalne pozadinske razine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!