vladina revizija

Povučen kontroverzan nacrt zakona o mobilizaciji u Ukrajini, na stolu novi

11.01.2024 u 23:17

Bionic
Reading

Kontroverzan prijedlog ukrajinskog zakona o strožim pravilima za mobilizaciju povučen je iz parlamenta, a nova verzija je spremna za vladinu reviziju, rekao je u četvrtak ministar obrane Rustem Umerov

Zakon bi Kijevu omogućio da regrutira više ljudi usred rata protiv Rusije koji traje gotovo dvije godine. Prvotni nacrt zakona je sadržavao mogućnost da se pozivi za novačenje uručuju elektronički te niz strogih sankcija za one koji ga se ne budu pridržavali.

Tisuće Ukrajinaca se prijavilo u vojsku odmah nakon ruske invazije 24. veljače 2022. Međutim, gotovo dvije godine poslije, brojni muškarci pokušavaju izbjeći službu.

Prijedlog zakona, koji je vlada predala krajem prosinca nakon konzultacija s vojskom odmah su kritizirali javnost i političari. Zakonodavci i analitičari su rekli da su neke odredbe zakona kršile ustav i povećavale rizik od korupcije.

Parlamentarni odbor za sigurnost i obranu je danima pregledavao nacrt zakona. Umerov je u četvrtak rekao da je prijedlog povučen. Nacrt mora proći nekoliko čitanja, a potom ga mora potpisati predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je prošlog mjeseca rekao da je vojska predložila mobilizaciju 450.000-500.000 dodatnih ljudi. Šef vojske Valerij Zalužnij je pojasnio da taj broj uzima u obzir vojne planove i predviđanja mogućih gubitaka. Vojni analitičari tvrde se broj od pola milijuna odnosi na razdoblje od godine dana.