nestalo novaca

Ukrajina ostaje bez raketa za Patriote: SAD-u su preskupe, hoće li stvar spasiti EU?

08.01.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Bijela kuća i Pentagon upozorili su da bi opskrba Ukrajine protuzračnim raketama Patriot uskoro mogla postati neodrživa zbog značajnih troškova. Kako javlja The New York Times, svaka raketa američke porezne obveznike košta između dva i četiri milijuna dolara

Dok Rusija intenzivira zimsko bombardiranje i raketiranje, obrana Ukrajine oslanja se na rakete Patriot, koje su se pokazale izuzetno učinkovitima.

Prošli tjedan Ukrajina je izvijestila da je oborila svih 10 novih ruskih hipersoničnih raketa Kinžal ispaljenih tijekom žestokog zračnog napada, a Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine komentiralo je kako je to 'primjer heroizma potpomognutog naprednim sustavima'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prethodno je tvrdio da je raketa Kinžal nepobjediva. S obzirom da je Patriot jedan od rijetkih sustava koji učinkovito može obarati balističke rakete, a balističke rakete uzrokuju najveći broj žrtava, vjeruje se da je tijekom rata spasio tisuće života.

Svi ukrajinski Patrioti dosad su strategijski raspoređeni oko Kijeva kako bi štitili glavni grad, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, uz što je dodao da bi želio barem desetak više lansera kako bi zaštitio druge ključne gradove poput Hersona i Odese. Rusija je pojačale napade raketama u nadi da će dodatno iscrpiti njihove smanjene zalihe raketa za Patriote.

Jade McGlynn, starija suradnica u Centru za strategijske i međunarodne studije, prethodno je izjavila za Business Insider da je smanjenje zaliha raketa za Patriote dio ruske strategije. Od početka invazije Ukrajina je napadnuta s 3800 bespilotnih letjelica i čak 7400 raketa.

  • +5
Patriot Izvor: EPA / Autor: PAWEL SUPERNAK

Ukrajina je postala zemlja u kojoj se testiraju razni sustavi prouzračne obrane od Stignera, Patriota i drugih naprednih europskih sistema. 

Nepredvidljivost buduće opskrbe raketama Patriot ostavlja ukrajinske zapovjednike u nezavidan položaj. 

Zahtjev administracije američkog predsjednika Joe Bidena za dodatnih 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu zaustavljen je od strane republikanaca u američkom Kongresu, koji traže strože kontrole na američko-meksičkoj granici uz vojnu podršku. No, dok Kongres prijeti budućim isporukama Patriot raketa, Ukrajina se nada će NATO moći popuniti prazninu ako opskrbu ako nestane američke potpore.

Zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Rumunjske i Španjolske mogle bi pomoći u isporuci do tisuću raketa ugroženoj zemlji, javlja Associated Press.