BEZ INCIDENATA

Povorka ponosa prošla praznim splitskim ulicama

07.06.2014 u 14:05

  • +9

Gay pride u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovć

Bionic
Reading

Na četvrtom Split Prideu okupilo se tek stotinjak sudionika. Nakon mirnog okupljanja na Đardinu povorka je prodefilirala praznim splitskim središtem pod jakim policijskim osiguranjem

'Ove godine primjećujemo pomak nabolje u atmosferi oko Pridea. Sav njegov smisao je vidljivost, odnosno da ljudi prihvate da postoje LGBT osobe oko njih, tražimo dostojanstven obiteljski život i pravo na usvajanje djece jer znamo voljeti', kazao je uoči polaska povorke Ljubomir Mateljan, predsjednik splitske udruge Rišpet, organizatora ovogodišnjeg Gay pridea.

Nakon što se povorka vratila na Đardin, Mateljan je u obraćanju okupljenima prozvao Vladu poručujući: 'Ljudska prava ne mogu čekati i ne pristajemo na privremena rješenja.'

Incidenata na ovogodišnjem Prideu nije bilo, osim verbalne prijetnje jednog 19-godišnjaka. Policija je mladića kazneno prijavila pod sumnjom da je na društvenoj mreži uputio na portal udruge Rišpet 'ozbiljne prijetnje iz mržnje članu udruge', koja je jedan od organizatora današnjeg Split Pride okupljanja.

Iako je najavio da će predvoditi povorku, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nije se pojavio jer je procijenio da je u SDP-u potrebniji.

Povorku je pozdravio dogradonačelnik Goran Kovačević, a od javnih osoba na skupu su primijećeni Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije, te Jovan Kojičić, savjetnik premijera Crne Gore za ljudska prava.

'Ponosni smo na vas i na građane Splita jer je sve prošlo kao festival demokracije', rekao je Kovačević.